Tennis – Allt Du Behöver Veta Om Tennissporten För Att Komma Igång [EN GUIDE TILL]


tennis

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Tennis är en sport där antingen två spelare spelar mot varandra, eller där två lag av spelare möter varandra. Det första kallas singelspel och det andra dubbelspel. Varje spelare har ett racket och man spelar med en tennisboll. Spelet går ut på att spela bollen på ett sådant sätt att motståndaren ska antingen missa att träffa eller att träffa och slå tillbaka den på fel sätt. När detta händer får motspelaren en poäng.

Dessa regler har funnits sedan lång tid tillbaka och har knappt ändrat sig något alls sedan 1890-talet. En ändring som tillkom under 1970-talet är dock det som kallas tiebreak. (Världens längsta kan du läsa om här)

Den moderna formen av tennis har sitt ursprung i Birmingham i England, där man under senare delen av 1800-talet spelade tennis på gräs.

Tennis ingår också i Olympiska spelen. Det spelas av mängder med människor världen över, och begränsar sig inte till någon särskild samhällsklass. Allt som krävs är ett racket och en boll, och en motspelare. Sporten är alltså mycket omtyckt, vilket syns inte minst på de många olika tävlingar och turneringar som finns.

 

Tennisens Bakgrund

Föregångare till tennis

Att tennis är ett gammalt spel råder inget tvivel om. Man få kanske känner till att det sträcker sig så långt tillbaka som 1100-talet, då något som påminde om tennis spelades i norra Frankrike. Den franske kungen Louis X sägs vara den som introducerade tennisen inomhus, detta under slutet av 1200-talet. Det fanns också flera kungar efter honom som upptäckte tennisens charm, och det sattes bland annat upp en tennisbana vid Louvren.

Det skulle dock dröja ända fram till 1500-talet innan man började använda racket. Förut hade man enbart använd handflatorna när man spelade. Det var också nu som benämningen ”tennis” uppstod. Ordet härrör i själva verket från den franska ordet tenez som betyder just ”ta emot”. Man gissar att detta ropades vid spelen som en uppmaning, och därav uppstod namnet på spelet. Vid den här tiden spelades tennis bara inomhus, och det började bli vida populärt i både England och Frankrike.

Först när den första gräsklippare uppfanns i England i början av 1800-talet flyttades tennis utomhus samtidigt som reglerna kraftigt förändrades. Detta gällde dock inte enbart tennis, utan alla sporter som kunde företas på gräs förändrades, däribland även fotboll.

 

Ursprunget till dagens tennis

Den tennis vi numera är vana vid antog sin skepnad i England vid mitten av 1800-talet. Man lånade då inslag från så kallad baskisk pelota och försåg spelet med ett racket. I samma veva bildades världens första tennisklubb.

1877 var första gången man höll ett internationellt tennismästerskap i England. Detta var Wimbledonmästerskapen. Intäkterna från publik och deltagare gick till att bekosta nya gräsklippare. Tennisbanan utvecklades samtidigt så att den alltmer kom att likna de banor vi har nuförtiden. I det hela hände det mycket för tennisen under den här perioden som ledde fram till hur tennisen ser ut idag.

Vad gäller kvinnliga spelare inom tennis fick dessa för första gången delta i Wimbledonmästerskapen 1884. Den första kvinna som vann denna hette Maud Watson, och den hon segrade över i finalen var sin egen syster Lilian.

Snart spred sig också spelet internationellt. Dock var det främst de engelsktalande länderna som spelade. I slutet av 1800-talet hade tennis blivit populärt i både USA och Australien, där det hölls egna tävlingar.

 

Tennisutrustning

Det enda som egentligen krävs för att spela tennis är ett racket och en boll. Vilken nybörjare som helst kan göra detta. Från början användes som nämnts bara händerna, och därefter handskar. Men redan under 1500-talet började man tillverka racket av trä. I början var racketen kortskaftade, och som nät användes fårtarmar.

Tennisracket

Från 1874 ända fram till 1984 var det dominerande materialet för racketar trä. Detta gjorde att de var ganska tunga att spela med. Handtagen utformades på olika sätt med exempelvis räfflor för att få dem bekvämare att hålla. Först på 1930-talet började man tillverka handtag inlindade med läder.

Racketens delar består av ett handtag och en oval rundel med ett rutnät av trådar. Numera tillverkas racket av betydligt lättare material. Exempelvis används kolfiber, egentligen kallat grafit. Ofta har man inslag av glasfiber och även titan. Den lätta vikten gör dem betydligt enklare att spela med än de gamla som var gjorda av trä.

Det fanns dock en mellanperiod när man prövade på även andra material, som metall.

Även slagytan är numera större, vilket givetvis gör det lättare att träffa bollen. I takt med teknikens framåtskridande använder man heller inte djurtarmar längre utan syntetiska material. Därmed håller racketen även längre.

Tennisboll

Tennisbollen som vi numera känner den är ett relativt nytt fenomen. Ursprungligen tillverkades tennisbollar av läder och senare av tyger. De fylldes med material som skulle få dem att studsa lätt. Detta kunde vara sådant som hår, ull och fjädrar.

Under 1800-talet gjordes de av ett sorts gummimaterial. Våra moderna tennisbollar är gjorda av så kallat vulkaniserat gummi. De är ihåliga och har ett ytterhölje av filt.

Från början var de vita. Numera är det bestämt att de ska vara antingen vita eller gula, det för att synas bättre. De måste också uppfylla vissa kriterier när det gäller vikt och storlek. De ska ha en diameter på 65,4–73,0 mm och de får ha en vikt på 56.0 and 59.4 g. Förut har bollarna tillverkats i USA och Europa, men produktionen har numera förflyttats till Östasien.

Övrigt

Det finns en mängd olika tillbehör för den spelare som vill förbättra sitt spel. Vibrationsdämpare är vad namnet säger, de dämpar vibrationerna i racketen då det träffat bollen. Man kan också välja mellan en rad olika utformanden och material. Med det stora utbud som finns kan varje spelare i stort sett skräddarsy sitt racket, så att passar exakt in på den spelstil som han eller hon har.

Och därutöver finns det även skor och kläder. Svettband är vanligt förekommande hos tennisspelare, och sjalar och bandanas för att hålla håret på plats. Det finns givetvis också särskilda tenniskläder. Särskilt skorna är viktiga i sammanhanget. De bör vara breda och ha platta sulor för att vara tillräckligt stabila, och ändå ha en viss uppbyggnad för att hindra förslitning.

Hur spelar man tennis?

Tennisbana

Tennis spelas på det man kallar en tennisbana. Detta är ett plant utrymme, rektangulär till formen. Den ska vara 23,77 meter lång och 8,2 meter bred för singelmatcher. För dubbelmatcher är måtten aningen större och bredden är då istället 11 meter. Dessutom måste det finnas ytterligare utrymme kring banan.

Banan avdelas med ett nät. Detta nät har också sina bestämda mått. Vid de sidostolpar som håller upp det ska det var 1,07 m högt. Och i mitten av banan ska det vara 0,91 m högt.

Den moderna utformningen på en tennisplan tillkom på slutet av 1800-talet. Under årens lopp har man spelat på en mängd olika underlag. Gräs, grus och cement är de vanligaste. Det finns också asfalt som är överdragen av akryl. För inomhusbanor finns dessutom diverse syntetiska underlag, och även filt.

Linjer

En tennisbana är utformad med olika linjer som alla har betydelse för spelet. Vi har baslinjen, som löper längs banans bredd och utgör den yttersta delen av den. Det vill säga den finns längst bak.

På mitten av baslinjen finns en mittmarkering.

Längs banans längd löper sidolinjerna. Det är dessa som avgränsar banan på sidorna för spelaren. Vid singelspel används de inre sidlinjerna. Vid dubbelspel används de yttre linjerna.

Linjen som delar av serverlinjen kallas mittlinje. De två rutor som finns här kallas serverutor.

Spelregler för tennis

Tennis spelas alltså av två eller fyra spelare med lika många på var sin sida av nätet. Vid singelspel har två spelare alltså en varsin halva av tennisplanen. Mitt emellan finns nätet. En av spelarna utses till den servare som ska starta spelet, och den andra till mottagare. Vem som börjar serva i en match bestäms genom att man singlar slant om det. Allt eftersom spelet fortgår turas spelarna om med att vara den som servar.

För varje poäng som spelas ska den som servar starta spelet genom att slå bakom baslinjen, mellan mittlinjen och sidolinjen. Den som inte servar utan istället ska ta emot bollen får stå var som helst på sin sida av nätet. När mottagaren är redo att börja är det dags för servaren att slå den första serven.

För att serven ska bli godkänd måste tennisbollen slås över nätet utan att nudda det och fortsätta in i den diagonalt motsatta serverutan.

Om bollen nuddar nätet men ändå går in i serverutan så får bollen slås om. Så länge den går på nätet och in i rutan kan man få slå om bollen hur många gånger som helst. En felaktig serve är när bollen antingen går i nätet eller missar serverutan. Ett annat fel är när spelarens fot nuddar baslinjen, eller att man går över lite på fel sida. Ett dubbelfel är när man missar båda sina servrar. Och mottagaren vinner då poängen.

En giltig serve sätter igång spelet. En giltig retur består av att mottagaren slår tillbaka bollen till den andra planhalvan,

Spelet går sedan ut på att de båda spelarna använder sina racketar för att slå över bollen på den andras banhalva. Båda spelarna slår bollen på ett sådant sätt att motspelaren ska ha så svårt som möjligt att slå tillbaka bollen på rätt sätt. En spelare vinner poäng om motståndaren missar att returnera bollen genom att inte nå den, eller returnerar bollen så den hamnar utanför den den andra spelarens banhalva eller om den går in i nätet.

Poängräkning

Poängräkning i tennis är lite speciellt. Vi börjar med att se vad game innebär.

Game

Detta är en av de olika benämningar man använder när man räknar poäng i tennis. Man vinner ett game genom att vinna fyra bollar och genom att leda med minst två vunna bollar. Man räknar de vunna bollarna som 15, 30, 40 och game. Det finns också en term noll (på engelska love) som innebär att spelaren inte vunnit någon poäng. 40 lika (deuce) uppnås när båda spelare vunnit tre bollar vardera. Den som då vinner får fördel. Och så fortsätter spelet tills någon har vunnit två bollar i rad och därmed vinner gamet.

Set

För att vinna ett set i tennis krävs att man vinner sex stycken game och leder med minst två game.

Det kan alltså vinnas om det ser ut enligt följande: 6-0, 6-1, 6-2, 6-3 eller 6-4.

Om då ställningen blir 6-5 kommer spelet att fortsätta tills någon av spelarna vinner med minst två set. Om den spelare som leder även vinner nästa game så vinner den spelaren setet med 7-5. Skulle det istället blir 6-6 så kommer setet avgöras genom ett tiebreak istället för ett avgörande game. Den som vinner tiebreak vinner setet 7-6.

Match

Du vinner matchen genom att vinna två set (bäst av tre) eller tre set beroende på vilken turnering det är. I de stora turneringarna spelar herrarna bäst av fem och damerna bäst av tre.

Game point

Detta inträffar när den spelare som leder bara har en enda poäng kvar till att vinna ett game.

Break point

Detta inträffar om mottagaren, alltså inte servaren, har chans att vinna gamet med nästa poäng.

Domare

Precis som i det flesta spel har även tennis en domare. I tennis sitter domaren bredvid planen, uppe i en hög stol. Domaren är den som ensam har rätt att döma. Han eller hon kan dock ha hjälp av linjedomare och ibland nätdomare. Det finns också numera olika sorts system och teknik för att till exempel avgöra om en boll har hamnat på en linje.

2006 infördes ett system där den spelare som är missnöjd har tre chanser att utmana ett domslut. Då granskas bollen på video. Om spelaren har rätt kvarstår ursprungligt antal utmaningar.

På planen finns också bollkallar, oftast yngre spelare eller barn som bland annat hjälper till att hämta bollar som hamnat fel.

Juniortennis

Juniorspelare kallas de spelare som är under 18 år. Det finns ungdomsturneringar som dessa kan delta i. Bestämmelserna är annars strikta för juniorer, och målsmän måste alltid skriftligt godkänna att ungdomen får delta.

Under Matchen

Inga pauser

En tennismatch är tänkt att spelas i ett svep. Det förekommer inga pauser mer än 2 minuters pauser efter varje avslutat set. Därutöver finns inga pauser, och de enda avbrott so tillåts är sådana som är nödvändiga på grund av yttre omständigheter. Detta kan vara ösregn, trasigt racket eller något annat som tvingar fram en paus. Den spelare som medvetet halar ut på spelet kan få tillsägelse av domaren. En match avslutas aldrig på grund av dessa omständigheter, utan återupptas så fort det finns möjlighet på exakt samma ställe där man var före pausen.

Bollbyten

Bollen får bytas ut enligt vissa bestämmelser. Detta eftersom en boll slits kraftigt under spelets gång. I ATP och WTA turneringar får bollen bytas ut efter var nionde game, och den första efter sjunde gamet då bollen användes vid uppvärmningen.

Fotställning

 • Öppen fotställning

Den vanligaste i tennis. Spelaren står med fötterna parallellt med nätet. Detta sättet ger bra möjligheter att få till ett kraftigt slag.

 • Semiöppen fotställning

Mitt emellan öppen och stängd fotställning. Denna gör det möjligt att kunna vrida axelpartiet.

 • Stängd fotställning

Den minst använda fotställningen. En fot står närmare nätet och den andra längre ifrån. Används mest för backhandslag.

 • Neutral fotställning

En fot står närmare nätet och framför den andra.

 

Grepp

Hur man håller ett racket under det att man spelar. Detta har stor betydelse för hur slaget kommer gå. Det finns ett stort antal benämningar på de olika sätt man kan använda sig av för att hålla ett racket inom tennis.

Serve

Servern är det som startar själva matchen. Reglerna i tennis är att servaren måste kasta upp bollen i luften och sedan slå iväg den. Den får inte studsa i marken innan slaget. Spelaren måste stå bakom baslinjen, därtill med båda fötterna. Just när racketen träffar bollen får fötterna lyftas från marken.

Det finns givetvis en mängd olika sätt att slå en serve. Det viktiga är att spelaren håller sig till ovan nämnda regler.

Forehand

Detta innebär att man spelaren har handens innersida riktad i slagriktningen när han eller hon slår bollen. För den som är högerhänt utgår slaget från höger sida, med högerhanden. Ibland kan man även slå forehand med två händer, vilket kallas en dubbelfattad forehand,

Backhand

Som hörs på benämningen innebär detta ett slag då handens yttersida är riktad mot slagriktningen. Också detta kan göras med att hålla i raketen med en eller två händer. För den som är högerhänt utgår slaget från vänster sida av kroppen.

Vad heter alla slag i tennis

Här är en lista över de olika slagen i tennis:

 1. Serve (Serve) – Detta är det första slaget i varje poäng i tennis. Spelaren slår bollen över nätet och in i motståndarens servefält för att starta poängen.
 2. Forehand (Forehand) – Ett slag som utförs med den dominerande handen på samma sida som spelaren. Bollen slås framåt och över nätet med en rörelse från sidan av kroppen mot framsidan.
 3. Backhand (Backhand) – Ett slag som utförs med den dominerande handen på motsatt sida av spelaren. Bollen slås bakåt och över nätet med en rörelse från framsidan av kroppen mot sidan.
 4. Volley (Volley) – Ett slag som utförs när spelaren slår bollen i luften innan den nuddar marken. Volleys utförs vanligtvis nära nätet och kräver snabb reaktion från spelaren.
 5. Lob (Lobb) – Ett slag som används när spelaren vill skicka bollen högt och långt över motståndarens huvud. Lobben används ofta som en defensiv strategi för att ta sig ur en pressad situation.
 6. Smash (Smash) – Ett slag som utförs när spelaren slår bollen kraftfullt nedåt mot marken efter att ha fångat den i luften. Smashen används vanligtvis som en offensivt slag för att övervinna motståndarens försvar.
 7. Slice (Slice) – Ett slag där spelaren slår bollen med en sidospin, vilket får bollen att böja sig i luften. Slice-slaget används ofta för att ge bollen en ovanlig rörelse och för att utmana motståndarens positionering.
 8. Drop shot (Dropboll) – Ett slag som används för att överraska motståndaren genom att slå bollen mycket kort över nätet. Målet med drop shot är att få bollen att studsa så nära nätet som möjligt för att försvåra motståndarens återgivning.
 9. Overhead (Overhead) – Ett slag som utförs när spelaren slår bollen över huvudet. Detta slag används ofta som en respons på en högt uppslagen lob eller för att ta hand om en boll som studsar nära nätet.
 10. Passing shot (Passerslag) – Ett slag som används för att passera bollen förbi motståndaren och vinna poäng. Passing shots utförs oftast när motståndaren är vid nätet och spelaren försöker slå bollen förbi dem på ena eller andra sidan.

Dessa är de vanligaste slagen i tennis, och de används i olika situationer under spelet för att kontrollera bollen och försöka vinna poäng.

Skador

De skador som man ser förekomma inom tennis är muskelsträckningar. Detta kan också leda till inflammationer, blödningar och svullnad. På grund av den repetitiva rörelsen kan spelare drabbas av överansträngning och skador kan drabba muskler, senor och ligament på de utsatta områdena.

Turneringar

Det finns givetvis en mängd olika turneringar i tennis. Den organiseras utifrån kön på spelarna, och finns i singel- och dubbelspel. Det finns också turneringar för olika åldrar. Därtill finns det turneringar för exempelvis rullstolsbundna och hörselskadade.

Grand Slam turneringar

Av de turneringar som finns att vinna är dessa fyra de mest åtråvärda för en spelare. De går av stapeln varje år, och tidsmässigt hålls de i nedanstående ordning:

 • Australiska öppna
 • Franska öppna
 • Wimbledonmästerskapen
 • US Open

Dessa styrs av Internationella tennisförbundet, som för övrigt också styr OS, Davis Cup, Fed Cup och Hopman Cup

Grand Slam vinnare i Tennis – Vem har vunnit mest Grand Slams?

Här kan du läsa mer om vem som har vunnit mest Grand Slams.

Spelare

Bästa herrspelare

Det har givetvis funnits mängder med bra tennisspelare genom åren. Men några av dem sticker ut mer än andra ur mängden. Den störste av alla genom tiderna sägs vara amerikanen Bill Tilden, som hade sin storhetstid under första halvan av 1900-talet. Den första spelaren som tog en Grand Slam var hans landsman Donald Budge.

Björn Borg är utan tvekan en av världens bästa tennisspelare genom tiderna. Under sin karriär lyckades han totalt vinna 101 titlar. Mest känd kanske han är för sina 5 Wimbledon titlar.

Roger Federer är idag den kanske mest kända tennisspelaren i Världen. Han har vunnit 20 Grand Slam-singlar varav 6 australiensiska, 1 franska, 5 US Open, 8 Wimbledon.

Bästa damspelare

Skulle man bara välja en spelare från damsidan så är troligtvis Serena Williams den största. Serena Williams har åstadkommit mer än vad någon annan kvinnlig tennisspelare tidigare har gjort. Under karriären har hon hittills vunnit hela 23 Grand Slam-titlar. Även hennes syster, Venus Williams har varit en av de bästa. Även om hon kanske aldrig nådde Serena Williams nivå.

Steffi Graf som var aktiv på 80- och 90-talet är en av de stora på damsidan. Hon vann 22 Grand Slam-titlar vilket var rekordet fram till att Serena Williams tog över. Graf har ofta jämförts som damtennisens motsvarighet till Roger Federer. Även om egentligen det borde varit tvärtom då Graf för den som var aktiv först.

ATP Tennis ranking – Vem är världsetta i Tennis?

Här kan du läsa mer om vem som är världsett i tennis just nu.

Hur många set i tennis?

I tennis spelas en match bäst av tre set för herrar i Grand Slam-turneringar och en del andra turneringar. Det betyder att den spelare som vinner två set vinner matchen. I damernas singelmatcher spelas också bäst av tre set i vissa turneringar, medan andra turneringar kan använda bäst av två set. Det kan också finnas variationer i antalet set i olika typer av turneringar och på olika nivåer. Det är viktigt att kontrollera turneringsreglerna för att veta exakt antal set som spelas.

Hur lång är en tennismatch

Längden på en tennismatch kan variera beroende på olika faktorer. Generellt sett kan en tennismatch vara allt från 1 till flera timmar lång. Det beror på faktorer som spelarnas skicklighet, motståndarens skicklighet, matchens intensitet och eventuella skador eller avbrott under matchen. En enkel match mellan två spelare kan vanligtvis pågå i ungefär 1 till 2 timmar, men det kan vara längre i vissa fall, särskilt i professionella matcher eller vid långa och utdragna set. Det är viktigt att komma ihåg att tennismatcher kan vara både korta och långa, och det beror på olika omständigheter.

Hur många spelar tennis i världen

Det är svårt att exakt fastställa antalet personer som spelar tennis i världen, eftersom det inte finns någon central organisation eller databas som samlar in sådan information. Tennis är dock en populär sport och spelas av miljontals människor runt om i världen. Antalet tennisspelare kan variera från land till land och på olika nivåer av engagemang, inklusive amatörer, motionsspelare och professionella spelare. Det finns också många som spelar tennis som en fritidsaktivitet utan att vara organiserade i någon formell förening eller klubb. Så det är svårt att ge en exakt siffra, men det är säkert att det finns en betydande mängd människor som spelar tennis globalt.

Lämna ett svar

Recent Content