Hur spelar man tennis? – kom igång och spela tennis!


Hur spelar man tennis

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Hur spelar man tennis?

Har du alltid varit sugen på att lära dig att spela tennis, men du har varit lite för osäker på var och hur du ska börja? Gillar du att titta på när Nadal eller Federer dominerar centercourten och kanske drömmer dig bort om att du var en av dem. Att börja med tennis kan hjäpa dig att bygga uthållighet, styrka och att bli fit.

Det är också ett bra sätt att tillbringa tid med din familj eller dina vänner. Jag tycker exempelvis om att spela med min son. Det är en favoritsysselsättning för oss båda. Vad kan vara en bättre kvalitetstid spenderad med dina barn? Lär dig allt du behöver veta för att komma igång och motionera med tennis. Det är superkul och inte alls svårt om man verkligen ger det en chans. Det finns en nivå för alla.

Hitta en plats att spela. Du kan spela tennis på din lokala gård, kanske på ett gym eller vid en tennisklubb. Sök på nätet eller fråga dina vänner var de bästa tennisbanorna finns. Många banor är gratis, speciellt på sommaren. En del tar en mindra avgift för att bl klubbmedlem och sedan får du långa banor eller hyra dem billigt.

  • När jag började med tennis för många år sedan så började jag med att slå mot en husvägg. Det var oerhört effektivt för jag lärde mig grundslagen perfekt. Jag kunde stå och mata i timmar och jag tröttnade aldrig. Även om man kan lära sig mycket genom att slå lite var som helst där det är möjligt – Björn Borg började med att slå mot en garagevägg när han bodde i Södertälje, Stockholm – så är det bästa ända att spela på en riktig tennisbana. Du lär dig regler och bananas linjer och layout snabbare och du minskar risken att förstöra något när du inte är på en bana.
Börja med tennis
Börja med tennis

Att köpa tennistillbehör. Du behöver inte köpa professionella tennistillbehör direkt, men varje nybörjare kommer att behöva ha några saker för att komma igång. Vissa gym eller tennisklubbar kan tillgodose de grundläggande förnödenheter för sina medlemmar, men om detta inte är fallet, så måste du gå och handla.

  • Du kommer att behöva ha en racket. Som nybörjare, så är allt du verkligen behöver göra är att kontrollera att din hand sitter bekvämt runt greppet på tennisracket. Racketen skall inte kännas för tung att lyfta samtidigt som den inte skall vara alltför lätt heller. Det finns också olika tennisrack för män och kvinnor.
  • Du kommer behöva köpa några bollar också. Köp minst tre tennisbollar. Du kommer skjuta iväg dem till ställen du inte kunde drömma om och du kommer aldrig hitta dem igen!

Köp tenniskläder. Innan du köper tenniskläder, fråga ditt gym eller tennisklubb om de har några krav på kläder. Om inte,  så köp något som inte sitter alltför hårt och som du känner dig ledig och bekväm med att springa och träna i. En del klubbar har krav på vilken färg sulan på dina tennisskor har. Sulan på dina skor kan färga av sig på underlaget. Har du då fel färg på dina sulor så kan det bli grinigt…

  • Vissa striktare klubbar kan kräva att du köper stickade tröjor och skjortor, tennisshorts och kanske tenniskjolar för kvinnor. Detta är dock ganska sällsynt, speciellt i Sverige.
  • Tennisskor är bäst att spela tennis i, men om du inte har några så kommer ett par vanliga gympaskor funka.

Hitta en motståndare. När du lärt dig grunderna och grundslagen i tennis, så måste du hitta en motståndare att träna med. Fråga vänner, familjen eller sök online på något forum. Du kan även fråga på en tennisklubb. Dem brukar ofta ha någon som vill spela och som heller inte hittar någon partner. Sedan finns det också många träningar där klubben samlar ihop intresserade och där den kan spela tillsammans. Det brukar vara uppskattat och kan vara riktigt kul. Var inte rädd för att fråga. Dem flesta som håller på med tennis vill ju gärna spela och att möta någon ny eller att få möjlighet att lära ut lite brukar få säga nej till.

Recent Content