Tennisskor – Vilka är de bästa tennisskorna? | Hur väljer man rätt sko till tennis?


tennisskor

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Tennisskor är en viktig del av tennis. Sporten har ett aktivt, fysiskt spel, och dina fötter bär bördan av missbruket. Oavsett om du är ett erfaret proffs eller om du bara kliver in på banan för första gången, är att välja en tennissko en viktig del av spelet. Det finns ingen brist på spelstilar och banytor i tennis, och det finns ett brett utbud av tennisskor. Från populära Nike-tennisskor och Adidas-tennisskor till pålitliga, högpresterande Asics-tennisskor. Den största faktorn när man bestämmer sig för vilken tennissko man ska satsa på är dess yttersula. Tennisskor kan kategoriseras efter vilken typ av yta skon är designad att prestera på. En annan viktig faktor är avvägningen mellan komfort, hållbarhet, vikt och stabilitet. Skor som erbjuder exceptionell stabilitet och hållbarhet är ofta tyngre. Men skor som är lätta har fördelen av snabbhet,

Tennis är ett spel med snabba stopp och starter, korta spurter och frekventa sidorörelser – det är därför du behöver skor som kan stå emot ditt spel.

Tänk på din spelstil, planyta och personliga preferenser när du väljer ditt nya par tennisskor. Hur väljer man rätt tennisskor? Vilka är de bästa tennisskorna?

Tennisskor stil

Det är viktigt att skilja på skillnaderna mellan tennisskor och andra typer av skor innan du köper. Frekventa stopp och starter när du rör dig på banan påverkar hur tennisskor är designade. Tennisskor är typiskt mer platta med specifikt designade mönster på sulan, allt beroende på vilken typ av planyta du vanligtvis spelar på. Andra typer av skor har tjockare, mjukare klackar som minskar vikten och dämpar för att minska stöten – tennisskor är byggda för att vara robustare. Löparskor eller andra atletiska skor är dock designade för repetitiva framåtrörelser vid löpning eller promenader.

Att hitta den perfekta passformen

Utan tvekan, det viktigaste att göra rätt när man köper ett par nya tennisskor är passformen. Låt mig gå igenom några olika ämnen som du bör tänka på när du utvärderar skor.

Storlek
Storleken på din sko är kanske den mest självklara när det gäller att få rätt passform. Men hur säker är du på din storlek?
Helst har du ungefär en halv tum eller 13 millimeter mellan toppen av din stortå och framsidan av din sko. Ett snabbt test som fungerar någorlunda bra är att använda tummens bredd för att kontrollera detta utrymme. Tillräckligt utrymme på framsidan av din sko hjälper till att undvika att tårna klämmer ihop och förebygger blåsor, samtidigt som de låter dem andas och hålla sig svala. Tennisskor som är för stora, å andra sidan, kan också leda till överdriven rörelse i foten, vilket också kan leda till blåsor och problem med vadmusklerna och akilleshälen.

Bredd
För en stor del av världens befolkning gör skor med standard eller vanlig bredd susen, men om du hamnar utanför detta intervall är det avgörande att hitta rätt bredd för dina fötters hälsa.

Toe Box
Det tillgängliga utrymmet för dina tår i en sko kommer att korrelera med bredden på en sko. Men eftersom de flesta skor har standardstorlek, kommer du att upptäcka att vissa har tajtare eller rymligare tåboxar.

Anklar
Även om detta vanligtvis inte är ett problem för de flesta, kan vissa upptäcka att benen i ytterkanten av vristerna (fibula och tibia) kommer i kontakt med den övre kanten av deras sko och orsakar obehag. När du första gången provar en sko är det värt att se upp för eventuella skav runt anklarna. Detta kan förstärkas när man spelar tennis och kan leda till obehag.

Att köpa sko

Om du någonsin har fastnat för ett par nya skor som kändes bra ur lådan, men som inte uppfyllde dina förväntningar efter att ha slagit banan, så vet du hur frustrerande det kan vara.

Tyvärr är det inte alltid lätt att hitta den perfekta uppsättningen skor, och oftare än inte blir vi tvungna att kompromissa.
Jag ska gå igenom några nyckelegenskaper som du kan använda för att utvärdera din nästa uppsättning skor.

Komfort
Av naturen tenderar tennisskor att vara styvare än många andra typer av skor eftersom de behöver stödja ett brett utbud av rörelser, inklusive sidorörelser som är viktiga när man slår på banan. Som sagt, vissa tennisskor lägger större vikt vid komfort än andra. Vanligtvis vill du leta efter skor som erbjuder en generös mellansula. Innersulan kan också ge extra stöd, som du kan överväga att byta ut om den är uttagbar för lite extra komfort.

Stabilitet
När man spelar tennis är vassa eller abrupta rörelser vanliga. Oavsett om du rör dig från sida till sida och slår markslag, kommer fram och närmar dig nätet för att volley, eller rör dig tillbaka för att spåra en lobb, måste dina skor ge tillräcklig stabilitet. Stabiliteten hos en sko kan komma från några olika ställen. Vid sulan på en tennissko kan bredden på skon framtill hjälpa till att ge en plattform för balans, vilket hjälper skon att kännas stabil. Dessutom måste sulan på en sko ha tillräckligt styvhet för att klara de snabba start- och stopprörelserna runt banan. Många skor kommer att använda en styv plastinsats som kallas skaft mot mitten av en skos sula för att öka stabiliteten och förhindra att skon vrids. Sist men inte minst är en skos ovandel ofta förknippad med stabilitet, särskilt vid ankeln, men också med hur säker din fot känns när den är inlindad i skon. Helst vill du att din fot ska kännas låst på plats så att den inte glider framåt när du startar och stannar.

Hållbarhet
De allra flesta tennisspelare spelar på hårda banor, så skorna måste vara tillräckligt hållbara. En av de mest kritiska komponenterna för en skos hållbarhet kommer från yttersulan längst ner på skon, som är i konstant kontakt med banan. Det är dock inte den enda delen av skon som måste vara hållbar. Tån på en tennissko kommer också ofta i kontakt med banan, och den främre övre delen av skon kan skrapa banan med jämna mellanrum under en glidning eller ett utfall. Olika spelstilar kan leda till slitage i unika delar av en sko, och varje spelare har distinkta rörelser som också kan leda till oväntat slitage. Till exempel tenderar vissa spelare att dra med foten när de serverar och kan därför behöva en mer hållbar tåhätta för att deras skor ska hålla.

Vikt
Vikten på en tennissko är en egenskap som många spelare förknippar med snabbhet. En lätt sko känns snabb, medan en tyngre sko kan tendera att kännas något trög. Skotillverkare gör ofta en avvägning mellan vikt, stabilitet och hållbarhet för att hitta en tilltalande balans. Om du tar bort material från en sko blir det lättare, men det görs oftast en uppoffring av skons stabilitet eller hållbarhet.

De olika yttersulorna för tennisskor

När du väljer den bästa tennisskon spelar din lokala tennisbana en stor faktor. Precis som tennisbollar finns det skor som är designade specifikt för varje bana: hård, lera eller gräs.
Låt oss ta en titt på skillnaderna:

Hårda domstolar:
Hårda domstolar kan straffa dina skor, och dina skor kan också straffa på banan! Hard-court tennisskor är vanligtvis icke-märkande för att undvika repor på ytan. Deras konstruktion prioriterar stötdämpning och dämpning för att ge dig komfort och stöd på den hårdare ytan. Många tennisskor erbjuder sex månaders hållbarhetsgaranti på yttersulan.

Clay-Courts:
Clay-banor är mycket mjukare än hårda-banor, vilket betyder en annan typ av sko. Clay-court-tennisskor är vanligtvis sammansatta av syntetiska överdelar, ett fiskbensmönster som inte täpps till med lera och erbjuder grepp som fortfarande tillåter glidning, samt en lättare vikt som möjliggör snabbhet och förbättrad manövrerbarhet.

Grass-Courts:
Precis som clay-court-skor är gräs-court-tennisskor designade för att förhindra skador på banan och har en nubbmönstrad sula för att ge dig bättre grepp på potentiellt halt gräs. Överdelar är vanligtvis gjorda av syntetiska kombinationer och mesh.

All-Courts:
Idag erbjuder de flesta märken som Nike, Adidas, Asics och Babolat all-court-tennisskor som är designade för att hantera alla tre typer av banor. Om du inte ska spela på en specifik yta, kan dessa multifunktionsskor vara din bästa insats.

Spelstil

Välj en tennissko baserat på din spelstil:

Baslinjespelare
En baslinjespelare spelar huvudsakligen längs banans backlinje. Den typ av skor som behövs för en baslinjespelare kräver sidostöd. En mycket slitstark sula är också nödvändig på grund av konstant rörelse i sidled.

Serve-och-volleyspelare
En serve-and-volleyspelare laddar ofta nätet. Denna typ av spelare glider ofta sin bakre fot längs banan under serven, så en sko med en tålig tåhätta (även kallad en förstärkt tå) och medialt inuti fotvalvet är viktigt.

Vilka skor används för tennis?

Tennisskor är vanligtvis mer platta med specifikt designade mönster på sulan, allt beroende på vilken typ av bana du vanligtvis spelar på. Andra typer av skor har tjockare, mjukare klackar som minskar vikten och dämpar för att minska stöten – tennisskor är byggda mer robusta.

Vad är skillnaden mellan tennisskor och sneakers?

Tennisskor är tekniskt utformade för att bäras under en tennismatch medan sneakers bara är enkla skor med gummisulor och en canvas-toppning. Tennisskor får användas som sneakers när de används utanför banan, men sneakers får inte användas som tennisskor.

Kallas tennisskor sneakers?

Tennisskor går faktiskt under många olika namn: sneakers, atletiska skor, träningsskor, etc. Du kanske kan tänka på flera andra vanliga namn på tennisskor. Så hur kom dessa skor att märkas med namnet på en sport när de används för så många olika sporter och atletiska aktiviteter?

Kan jag använda löparskor för tennis?

I en perfekt värld, nej. Om priset är ett problem och du bara kan välja en, rekommenderar vi att du bär en löparsko för båda aktiviteterna. Även om du inte kommer att få samma sidostabilitet och greppvänliga yttersula som en tennissko ger, har du fortfarande dämpning för att hålla dig bekväm på banan.

Kan jag använda tennisskor för att gå och promenera?

Så länge de är bekväma är det det bästa alternativet. Jag bär mina tennisskor som promenadskor så länge de känns bekväma, speciellt mina 4.3, lägg till ett par bra strumpor så kan jag gå i timmar mycket bra.

Varför kallas alla sneakers för tennisskor?

Gummisulskon, vanligen kallad tennisskon, namngavs av den brittiska flottan. De brittiska flottseglarna behövde skor som inte halkade eller gled på de våta ytorna att bära på däck. Detta var på 1800-talet.

Vem är den mest kända tennisskodesignern?

Tennisskons historia

Du kallar dig själv ett tennisfan, men har du någonsin stannat upp för att fundera över var tennisskorna

kommer från? Varför kallas de tennisskor i första hand, och vem gjorde det första paret? Tja, den här artikeln planerar att ge dig en historia av tennis genom att fokusera på tennisskor. Låt oss ta reda på varför denna fantastiska atletiska sko uppfanns.

Den första tennisskon

Det första paret tennisskor hade överdelar i canvas och gummisulor. Designade och tillverkade i början av 1800-talet var skorna avsedda för den brittiska flottan när de var på deras hala däck. När skorna kom ut på marknaden 1892 var de kända som plimsolls.

Skorna fick sedan namnet sneakers eftersom de inte hade något ljud när de gick. De hade inte heller en höger- eller en vänstersko. Denna design fanns kvar till slutet av 1960-talet när olika tennisskodesigner blev populära när andra företag gjorde sina versioner. På 60-talet blev tennis ett populärt förflutet för socialister som tillbringade tider på de mest glamorösa platserna i Londons attraktiva stadsdelar, och dess popularitet håller än i dag. 

Detta gör tennisskon till historiens ursprungliga sneaker och atletisk sko. Men en sak är säker; det ursprungliga paret är långt ifrån vad vi har idag. Dagens tennisskor är gjorda för tennisspelaren, och andra skor är gjorda för att passa andra idrottare som löparna.

United States Rubber Company började tillverka sitt tennisskomärke 1916. Skon var gummisulor i canvasskor kända som Keds. Året därpå hade Converse Rubber Company sin version känd som All-Star-skon.

Ändå mötte stilen minimala förändringar. Det var inte förrän på 1960-talet när många designers började förbättra standarden för sportskor genom experiment. Den ledande designern under denna tid var Bill Bowerman.

Bill var tränare för University of Oregon. Han planerade att designa en tennissko som var lätt genom att använda nylon istället för canvas för att ge spelaren mer grepp. Han ville skapa en sko som hade en mjuk innersula för att tillgodose löparens komfort.

Genom dessa förbättringar skapade Bill ett företag som idag är känt som Nike . Han döpte företaget efter den grekiska segergudinnan. Företag som Puma och Adidas började sedan utveckla sin förbättrade version av tennisskon med hänsyn till spelarens behov.

Så småningom blev tennisstjärnor involverade i design- och tillverkningsprocessen, vilket fick den ödmjuka tennisskon att ta fart. Idag har tennisskon en helt annan känsla och utseende efter dess avvikelse från originalversionen.

Namnet Tennis

Gummisulskon, vanligen kallad tennisskon, namngavs av den brittiska flottan. De brittiska flottaseglarna behövde skor som inte halkade eller gled på de våta ytorna att bära på däck. Detta var på 1800-talet.

Rika aristokrater började sedan bära skorna för att spela den mest populära sporten på den tiden, tennis. Detta födde namnet på tennisskor. År 1839 användes vulkaniserat gummi för att göra sulorna på tennisskorna av Charles Goodyear, vilket gjorde dem mer motståndskraftiga mot värme och stabila. Detta födde den första atletiska skon tills Keds introducerades 1900, och senare All-Star 1917. Adidas gjorde sin version 1931, men 1930 introducerade de läder för ovandelen istället för canvas.

Adidas utlöste tillväxten av experiment med material för skorna. Trogen sin form, 1970, hade Adidas en tennissko med en ovandel i mesh, mocka på tån och en yttersula i polyuretan, vilket gjorde skon mer andningsbar, hållbar och bekväm.

1980 födde Nike den nya Nike Air Trainer 1 med mer sidostöd, ett hällyft och en
rem för att säkra foten under rörelser från sida till sida. Företag började sedan utveckla mer stödjande, stabila och bekväma skor för spelaren.

Varför tennisskor

Vi kallar dem tennisskor eftersom de rika började spela tennis i dessa skor. Det fanns ett behov av skor som inte skulle skada tennisbanan och ändå ge komfort. Detta är vad dessa skor erbjöd. Nu kommer alla andra atletiska skor från tennisskon.

Slutsats

Viljan att förbättra den första tennisskon födde Adidas, Nike och Puma . Tack vare
aristokraterna som gjorde dessa tunga gummisulskor kända för att de gillade att spela tennis, har vi nu sneakern som vi kallar tennisskor idag.

Lämna ett svar

Recent Content