Tennistermer – tennisordlista – Allt du behöver veta

Tennistermer

Tennisordlista – Tennistermer

Här finns en lista på några ord inom tennisen som används. Du kanske undrar över något ord som du inte förstår eller har glömt bort vad det betyder? Då kanske du hittar ordet/orden här.

Atackera

När en spelare rusar mot nät.

ATP

Den professionella herrtennisens beslutande organ som består av ATP World Tour.

Backhand

Ett slag som man slår från den vänstra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den högra sidan om man är vänsterhänt.

Bagel

När någon vinner ett set med 6-0.

Baslinjespel

Spel som sker vid baslinjen. En mästare på detta var Björn Borg.

Baslinjen

Linjen som är längst bort ifrån nätet och det är där du servar.

Break

När en spelare vinner motståndarens servgame. På svenska kan man också säga att man bryter motståndarens serve. En breakchans har man när man har en boll kvar till att vinna motståndarens serve.

Bye

När en spelare avancerar till andra omgången i en turnering utan att möta en motståndare. Detta kan t ex ske om turneringen har 28-spelare istället för 32. Då får de fyra högst seedade spelarna/lagen en bye. I Grand Slam-sammanhang är det dock aldrig någon bye.

Centrecourt

Den tennisbana som är avsedd för de bästa spelarna och den största publiken i en turnering och tennisanläggning såsom Wimbledon och Australien Open.

Cross

Ett slag som spelas diagonalt eller snett över banan.

Davis Cup

Världens största årligen återkommande internationella lagtävling för herrar. Tävlingen, som drivs av ITF, består huvudsakligen av 16 länder som spelar i World Group över fyra helger fördelat på hela säsongen.

Deuce

Det engelska begreppet för ”40-40” eller ”40-lika” i ett game.

Domaren

I stolen intill tennisnätet sitter huvuddomaren och i vissa större tävlingar finns det även linjedomare.

Dubbelfel

Man har missat sina två servar vilket leder till ett dubbelfel. Motståndaren vinner poängen.

Flack boll – flacka slag

Ett slag utan någon toppspinn och skruv.

Fed Cup

Fed cup är världens största årligen återkommande internationella lagtävling för kvinnor. Formatet består av en World Group med åtta deltagande länder samt en World Group II med motsvarande antal länder. Tävlingen spelas över tre helger fördelat på ett år. De övriga länderna delas in i tre regionala zoner, beroende på var de befinner sig geografiskt.

Forehand

Slaget som man slår från den högra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den vänstra sidan om man är vänsterhänt. Utförs övervägande som enkelslag, men i sällsynta fall dubbelfattat.

Fotfel

Fotfel är det när servarens fot nuddar baslinjen, den tänkta förlängningen av sidlinjen eller förlängningen av mittmärket under serverörelsen.

Fördel

Poängen som spelas efter 40-40. Servaren eller mottagaren har då en fördel.

Game

För att vinna ett game, måste man vinna fyra poäng med minst två poängs skillnad.

Grand Slam

De fyra största tävlingarna består av WimbledonUS OpenFranska öppna mästerskapen  och Australian open.  Var och an av dessa kallas en Grand Slam-turnering. Det kan också betyda att någon spelare vunnit alla 4 titlar under ett och samma år.

Grundslag

Grundslag kallas forehand och backhand. Det är de slag som utförs från baslinjen och efter att en boll har studsat. Serve, volley eller smash räknas inte som grundslag.

Halvvolley

När racketen träffar bollen direkt efter studs. Oftast blir det de när man går fram på nät.

Hawkeye

Ett system som genom höghastighetskameror och avancerade programvaror visualiserar en bolls bana och position i förhållande till linjerna på tennisbanan. Det används på vissa stora turneringar som hjälpmedel för att objektivt avgöra tveksamma domslut. Varje spelare/lag har rätt till tre utmaningar per set samt ytterligare en vid tiebreak. Tack vare det nya systemet kan osäkra domslut fastställas utan problem.

Hoppsmash

Spelaren hoppar när smashen slås.

Inside-in

När en spelare springer runt bollen och slår bollen parallellt med sidolinjen. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

Inside-out

När spelare springer runt bollen och slår bollen diagonalt över motståndarens planhalva. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

Kickserv

En serve som har överskruv. Man brukar säga att det är en kickad serve om bollen sticker iväg efter att den landat. Serven utförs tekniskt sett ofta med en hård snärt bakom huvudet. En serv med mycket skruv som studsar iväg när den slår i underlaget.

Korridoren

De två parallella linjer som går längst med banan. Den yttersta används vid dubbelspel, den inre är för singelspel.

Let

En boll som vid serv tar i nätet och går in i rätt servruta. Servern går då om.

Love

Ett engelskt uttryck för “noll”. Exempel “15 – love” alltså 15 – 0. Läs mer här om var ordet love kommer från. En synonym för ”noll i tennis” är alltså ”love”.

Lobb

Ett slag som går (lobbas) över motståndaren så att spelaren inte når den.

Lucky Loser//LL

Om en spelare i huvudtävlingen lämnar walkover, ger den företräde för en annan spelare från kvalet. Vanligtvis är det en spelare som förlorat kvalfinalen.

Match

En match kan spelas i bäst av tre set (spelaren/laget behöver vinna två set för att vinna matchen) eller i bäst av fem set (spelaren/laget behöver vinna tre set för att vinna matchen).

Matchboll

När spelaren/laget som leder bara behöver vinna ytterligare en poäng för att ta hem matchen.

Matchledare

Många tävlingar genomförs matcher utan domare. Det ska då finnas en matchledare som har ansvaret för genomförandet på ett begränsat antal banor.

No-ad

I ställningen 40-40 så har man ingen fördel utan den som vinner poängen vinner gemet.

Nätrullare

En boll som tar i överkanten av nätet och sedan faller rakt ned på andra sidan nätet.

Nätspel

När du står vid nätet och försöker vinna bollen med hjälpa av exv. volleyspel.

Passerslag

Ett slag som passerar motståndare vid nätet som personen inte når.

Seedning

För att särskilja de högt och lågt rankade spelarna finns seedning. Detta är för att förhindra att högt rankade spelare möter varandra tidigt i tävlingar.

Serveess

När en spelare slår sin serve så att mottagaren inte kan nå den.

Set

Det är sex game i ett set och man spelar i bäst av 3 set. Om båda spelare har vunnit ett set var så spelas det ett avgörande set. Vid 5-5 i game så spelas det inte ett avgörande game utan den som vinner med 7-5 i game vinner matchen. Vid 6-6 så spelas det istället ett tiebreak.

Slice

Bollen skärs och får en underskruv och kan antingen användas som offensivt eller defensivt slag. Bollen får en låg studs och är oftast svår för motståndaren att slå tillbaks.

Sidbyte

Efter första gamet i matchen blir det sidbyte. Efter två till spelade game är det sidbyte, tex 2-1 i game. Vid 5-2 i game är det sidbyte. Vid 5-5 är det inte sidbyte. Enklast är att räkna ihop bådas game och när det är ojämt så är det sidbyte och när det jämt är det inte sidbyte.

Serv

Två chanser har man att serva. Man står bakom baslinjen och servar diagonalt, alltså snett över banan in i servrutan. Missar man dom båda servarna så vinner motståndaren poängen.

Smash

En smash slås ovanför huvudet, t.ex. när det blir en hög boll eller lobb.

Svenska Tennisförbundet

Svenska Tennisförbundet bildades 1906 och har till uppgift handlägga för tennissporten gemensamma angelägenheter samt att verka för tennisens utveckling i Sverige. Dessutom främjar och samordnar organisationen svensk tennis i internationella sammanhang.

Tiebreak

Ett game som avgör vem som vinner första set. Den som når till sju vunna poäng och har minst två poängs marginal vinner tiebreaket. En spelare som vinner poängen vid sex lika går inte segrande ur tiebreaket – två poängs marginal gäller även där.

Toppspin

Toppspin är ett slag som de flesta använder och är ett framåtriktad skruv som borstas nerifrån och upp och får en båge över nätet och dyker snabbt ner.

Walk over

En spelare/lag vinner på walkover när motståndaren av någon anledning inte kan påbörja matchen. Det beror vanligtvis på en skada.

WTA

WTA står för Women´s Tennis Association. På svenska är det den kvinnliga proffstouren i tennis.