Hur man greppar en tennisracket | [VIDEO]


Hur man greppar en tennisracket

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Hur man greppar ett tennisrack

Som en nybörjare i tennis greppade du förmodligen racketen på ett sätt som mest var bekvämt för dig. Du spelade troligen sedan i princip alla dina slag med exakt samma grepp.

När du lärt dig lite mer så kommer du emellertid att lära dig fördelarna med att ändra grepp när du spelar forehand, backhand, servar eller spelar volley.

Att justera greppet på ett tennisracket är ett sätt att förändra rackets yta när det träffar bollen. För det mesta, när du använder forehand i den bakre delen av banan kommer du oftast att ha ditt eget standardgrepp baserat på dina styrkor och svagheter. Detta bör ändras till ett annat, platt grepp för serverar, volleys, smashar och underskruvar. Båda greppen kan vändas för att spela backhand, medan den tvåhandsfattade backhanden har ett eget grepp.

 

Ett bra sätt att förstå olika grepp i detalj är att flytta handen runt handtaget på racketen medurs. Vänsterhänta ska flytta på samma sätt moturs. Föreställ dig att den övre delen av handtaget (dvs. den smala sidan, som ser ner på kanten av ramen) är klockan 12.

 

Hur man greppar en tennisracket
Hur man greppar en tennisracket

 

De olika greppen inom tennis

Continentalgrepp

Det grundläggande, neutrala greppet – på engelska känt som continental grip – skapas genom att placera handen på racketen så att V bildas av tummen och pekfingret som är ungefär klockan 11 (eller klockan ett om du är vänsterhänt). Detta är det grundläggande greppet du skulle använda för att servera, volley eller krossboll. Du kan också använda den för en underskruv, en delikat stoppboll från baksidan av banan, eftersom den låter dig slå ned på bollen och slå genom den för att ge backspinn.

Eastern

Flytta handen medurs runt racketen, så att tummens V är någonstans mellan 12 och ett. Detta är ett easterngrepp, som liknar vad du skulle få genom att ”skaka hand” med racketen på ett väldigt avslappnat sätt. Detta möjliggör en liten mängd racketacceleration upp på baksidan av bollen, vilket kommer att sätta spinn på den något, vilket håller bollen relativt platt.

Semi-western

Om du flyttar handen längre fram kommer handleden in i spelet, och den sätter racketen i ett mycket djupare läge, vilket gör att du kan slå upp bollens baksida mycket mer och generera mer spinn. Om V är mellan klockan två och tre använder du en semi-western forehand. Någonstans här omkring är det perfekta greppet för det moderna spelet, där du försöker generera både spinn och vikt av slaget genom bollen.

Full western

Med V någonstans efter klockan tre, skulle du spela en full western forehand, vilket är vad många spanska clay-court spelare använder. I själva verket vrider de greppet så långt att de faktiskt träffar bollen med motsatt sida av racketen, vilket genererar en väldigt stor rackethastighet och radar upp strängarna, så att de kan snurra bollen i en brant låg-till-hög rörelse.

Backhand

För att ändra ditt grepp från en forehand till en enhandsfattad backhand, använd klockprincipen, börja igen från continentalgreppet, men den här gången flyttar du på samma sätt, men moturs, beroende på hur mycket spinn du vill ge. I praktiken använder de flesta spelare en ungefärlig i eastern backhand.

Två-handsfattad backhand

Att använda en tvåhandsfattad backhand är lite som att spela en forehand med fel hand, så för högerhänta spelare gör vänsterhanden allt arbete och den högra är där endast som stöd. Det finns tre eller fyra olika grepp du kan använda, men en standard tvåhandsfattad backhand skulle placera höger hand i ett neutralt continentalgrepp, medan vänsterhanden skulle fatta ett eastern forehandgrepp högre upp på rackethandtaget.

Prova detta …

Problemet med de flesta tvåhandsfattade backhands är att den dominerande handen tror att det är den som gör slaget. Ett bra sätt att öva är att ta din racket i det tvåhandsfattade greppet och sedan ta bort din högerhand och öva på att spela vänsterhändiga forehands, svinga lågt till högt, medan du håller din vänstra hand i toppen av greppet. Detta kommer att lära den svagare handen att kontrollera sin sving när du så småningom sätter på den andra handen igen.

 

Vad gör jag för fel?

Ett klassiskt misstag som människor gör med sitt grepp är att inte ta tillbaka racketen till sin icke-dominerande hand för att hjälpa dem att ändra den. Som ett resultat förblir de ofta i greppet som det slag som de slår oftast (vanligtvis forehand) och har sedan problem med backhanden eftersom de inte har ändrar greppet.

Gör det till en vana att vidröra din rackets hals med din ickedominerande-hand efter varje enskild forehand. Med lite övning kommer din icke-dominerande hand att ta hela vikten av racketen och din dominerande hand kommer att vara fri att röra sig hela vägen runt beroende på vilket slag du tycker är bäst att spela härnäst.

Recent Content