Varför säger man love i tennis? | Fifteen-love – Tennis


love tennis

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Varför säger man love i tennis när man har noll poäng?

Love i tennis? Vad menas med det? Det snabba svaret till varför man säger love i tennis när man har noll poäng är att ingen faktiskt med säkerhet vet varför. Det finns däremot en mängd olika teorier om uttrycket love tennis.

Jag bestämde mig för att försöka gräva lite djupare i denna fråga. Det är också något som jag själv undrat i många år.

Det första jag upptäcker är att ingen helt säkert vet. Det finns lite olika teorier och jag kommer lista de vanligaste nedan.

  1. Den första teorin till ursprunget till användandet av ”love” istället för noll i tennis är att det kommer från Frankrike. Det sägs härröra från det franska uttrycket för ”ägg” (l’œuf) eftersom ett ägg ser ut som siffran noll. Långsökt? Ja, avgör själva.
  2. En annan teori är att det kommer från det engelska uttrycket ”to play for love” eller ”neither for love nor for money”. Att har man noll poäng så spelar man istället för kärleken till spelet och inte för pengar eller något annat.
  3. En tredje teori hittade jag på en svensk sida om inte verkar uppdateras längre. Han skriver:  ”Jag tror att SAOB har givit mig en annan teori. Fick en känsla, slog upp ordet ’lov’ som i ’att göra en lov’, att gira, svänga, cirkulera: a) i uttr. slå en lov l. lovar, göra en lov l. lovar; numera bl. i utvid­gad l. bildl. anv. (jfr b), ofta för att beteckna att ngn kretsar kring ngn, slog en lof kring torget, Ända fram till Ulvsunda kom han och slog sina rädda lovar kring den gröna villan. En lov kan väl helt enkelt betyda ”en cirkulering”, ”en slinga”, även på gammal engelska?Någon som kan gammal engelska?”

    -Hans teori är som jag tolkar det att det kan komma från vikingarna. Att vikingarna tog med sig ordet till de Brittiska öarna och spred det där. Jag kan ha tolkat detta fel och korrigera mig gärna i så fall i kommentarsfältet nedan så ändrar jag det sen. Bloggen där jag hittade teorin heter ”enklabloggen”.
  4. En fjärde teori är denna: ”Love” kan härledas från franska ”l’heure” vilket betyder ”timmen” på franska.
  5. Det finns också teorier om att det kommer från det nederländska uttrycket ”voor lof doen”, vilket innebär att göra något för berömmelse och inte för ekonomisk vinning.
  6. En annan teori är att spelarna i början av matchen fortfarande har ”love for each other.” när poängen fortfarande är noll.

 

Recent Content