Tennisserve – Lär dig hur man servar | [VIDEO]


serve tennis

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Serve i Tennis

Tennisserveren är ett roligt slag att slå. Jag är lång och kan få ganska bra kraft i slaget. Det tog dock många år innan jag lyckade få till en hyfsad serve. De flesta är också eniga om att tennisserven är ett av de svårare slagen för nybörjare. Främst för att det är ett overheadslag där bollplacering är begränsad till ett relativt litet område – serverutan – snarare än till hela banan.

Det behöver dock inte vara ett hinder för nybörjare. Genom att lära sig rätt mekanik involverad tidigt blir processen att utveckla serven enklare och slaget blir en naturlig del av spelet.

En ordentlig tennisserveteknik involverar full utsträckning av den icke-serveande armen när du kastar bollen i luften, böjer knäna helt medan du flyttar din racket och kroppsvikt bakåt, sedan trycker du din kropp uppåt och framåt när bollen når sin topp slår du till bollen med kraft. Efter bollkontakt är det också viktigt med en god uppföljning, landning och återhämtning.

Ett av de bästa sätten att förbättra din teknik är att förenkla rörelsen. Slappna av i armen och överkroppen under processen. Du vill bara involvera de nödvändiga kroppsdelarna och göra det på ett flytande och enhetligt sätt.

Huvuddelarna i kroppen som involveras är kastarmen, servearmen som griper om racket, dina fötter, ben och knän för kraft och lyft. Axlar, höfter och torso spelar också en roll i rotation och som hävstång.

Kaströrelsen

För nybörjare är ett av de bästa sätten att tänka på servearmens rörelse som att föreställa sig ett överarmskast. Du kan öva genom att använda en tennisboll eller baseboll och kasta den framåt med en rörelse (inte sidoarmkast).

Rörelsen som involveras när du kastar en boll liknar mycket racket. Du vill se till att du engagerar din axel och följer igenom hela rörelsens intervall.

När du kastar en boll skulle du inte bara kasta bollen framåt. Ändå är det precis vad många nybörjarspelare gör på tennis serverar, de driver racket framåt. Se till att du verkligen engagerar din arm fullt för att få ut mest kraft.

Du kan ta denna övning ett steg längre och faktiskt använda en beat-up tennisracket för att kasta. Se bara till att det är en gammal racket som du inte bryr dig om att ha sönder och att ingen annan är i närheten. Att använda en racket ger dig verkligen den bästa känslan av hur slaget ska kännas.

 

tennis serve
tennis serve

 

Öva servekastet

Förutom racketsvingen, vill du bli bekväm med kastet. Du kan öva på att kasta upp bollen och få den att landa direkt nedanför. Placeringen ska vara precis framför dig och något bort till sidan.

Håll tennisbollen med fingrarna snarare än med handflatan. Detta kommer att förhindra dig från att kupa bollen och kasta upp den på ett felaktigt sätt. Föreställ dig att du leder bollen upp snarare än att kasta den.

Om du tycker att du kastar bollen felaktigt kan du experimentera med hur du håller bollen. Ett alternativ är att placera handen i sidled. Ett annat alternativ är att kasta bollen med handen nedåt. Detta förhindrar dig från att sätta överdriven kraft på bollen.

Du vill se till att du sträcker ut armen helt under kastet. Du bör släppa bollen när den når toppen av huvudet. Håll ögonen på bollen när du leder upp den.

När du tränar kast, böj också knäna och arbeta med att flytta din vikt från din främre fot till din bakre fot. Detta kommer att förbereda dig för svingrörelsen där du skjuter iväg dina fötter för att slå bollen.

Du bör öva kasta tills det blir konsekvent. Se till att det alltid går på samma höjd och landar på samma plats. Du kan placera en racket på marken och rikta kasten så att den landar på rackets huvud.

En annan träningsteknik är att placera en boll på ett staket i en perfekt höjd och plats. Öva på att kasta upp bollen så att den stiger till sin höjdpunkt. För att bestämma den perfekta platsen, låt en partner titta på dig när du servar och identifiera var du träffar din starkaste serve.

Övningsslå utan racket

Förutom att öva kast och kaströrelse, är en annan bra övning för att utveckla tennisserven genom att skugga rörelsen med ett racket. Försök att införliva kaströrelsen, men du kommer inte att hålla en boll i handen.

När du sträcker ut kastarmen uppåt böjer du knäna. Skifta din vikt till ryggen. Ta en sving i luften med racket i handen som om du slår en boll. Du vill skjuta ifrån ryggen och flytta din vikt framåt när du gör detta.

När du växlar framåt kommer din bakre fot att gå framåt och din vikt överförs från din bakre fot till din främre fot. Fullfölj helt och följ igenom med racket. Detta är inte bara en bra övning utan också ett bra sätt att värma upp innan serve.

Den här övningen är perfekt på de dagar då du inte kan träna. Det kommer att hålla axlarna och armen engagerade under dagar utan övning och samtidigt hjälpa dig att bli mer bekväm med svingrörelsen.

Använd kontinentalgrepp

Du vill se till att du använder rätt grepp på serven eftersom det kommer att påverka placering av rackethuvudet vid kontaktpunkten. Om din racket är för i för mycket vinkel kommer det att vara svårt att generera kraft.

Kontinentalgreppet är ett bra startgrepp för tennisserven eftersom det möjliggör en viss toppspinnrörelse utan att vara en för extrem position. Detta bör göra det möjligt för nybörjare att positionera sig för att få god kontakt med bollen medan de klarar nätet.

Håll racket framför dig och vrid handen åt vänster mot den första fasen för att placera handen i ett kontinentalgrepp. Du kan se artikeln om hur du tar tag i ett tennisracket för ytterligare information om grepptyper.

Medan kontinentalgreppet är idealiskt för de flesta servar, gillar vissa spelare att experimentera med andra grepp. En kick-server, till exempel, utförs bäst med hjälp av eastern backhandgreppet. Vissa spelare använder ett grepp som är halvvägs mellan ett easterngrepp och ett kontinentalgrepp.

I stort sett använder de flesta spelare kontinentalgreppet vid serve. Det är det mest effektiva och naturliga greppet på serven. Nybörjare ser de bästa resultaten genom att hålla sig till kontinentalgreppet när de servar.

Om du är en absolut nybörjare och svårt att vänja dig med kontinentalgreppet kan du prova att använda ett  easterngrepp på din forehand. När du väl är mer bekväm med slaget, bör du dock sträva efter att gå över till kontinentalgreppet.

 

Förenkla rörelsen

När du först börjar med tennisserve vill du minska rörelsen till dess mest grundläggande komponenter. Ett enkelt sätt att göra detta är att bara släppa rackethuvudet bakom ryggen snarare än genom att göra en full wind-up.

Även om du kanske inte kan generera så mycket kraft som vid full wind-up, kommer det att hjälpa dig att behålla bättre form. När du är bekväm med rörelsen kan du sedan välja att gå över till full wind-up som kommer att diskuteras senare.

Håll din arm och hand avslappnad när du håller racket bakom dig. Din armbåge bör vara högre än din axel under den här ställningen.

Fokusera på att helt sträcka ut kastarmen upp mot luften, detta skapar ett naturligt balanserat läge med knäna böjda. Kastarmen ska gå upp först och din kastaxel bör vara högre än den träffande axeln vid denna punkt.

När bollen är nära sin topp, svinga vid bollen. Kontaktpunkten ska vara vertikalt i linje med axeln. Om kastet vrider sig för långt till någon sida eller för långt framför eller bakom dig kommer det att påverka din serve.

När du svingar bör du titta upp. Du måste vara fokuserad på bollen hela vägen genom kontakt. Detta kommer att förbättra dina chanser att få god kontakt med bollen.

Serveställningen

När du placerar dig för serven, stå i sidled med fötterna i ungefär en axelbredd från varandra. Detta ställer dig in i en plattformsställning. Din axel och höft på din icke-slående sida kommer mot nätet.

Rikta framtån någonstans mellan hörnet på banan och hörnstolpen på din dominerande sida. En högerhänt spelare pekar tån mot det högra hörnet eller stolpen. Din bakre fot kommer att vara mer parallell med nätet.

Om du föredrar att använda en pinpoint-position (se nästa avsnitt) snarare än en plattformsställning på dina servar, kan du börja med fötterna ungefär axelbredd från varandra och sedan när du kastar bollen i luften kan du ta med dina fötter tillsammans i en pinpoint-position.

Under matcher vill du se till att du står bakom baslinjen. Du får inte stiga på linjen förrän du har tagit kontakt med bollen. Om du kliver på linjen resulterar det i ett ”fotfel” (eng. foot fault), vilket motsvarar att missa serven.

En ytterligare fördel med plattformspositionen är att dina fötter inte rör sig under serven. Detta kommer att minska sannolikheten för att du av misstag kliver på eller över linjen så länge du ställer in ett par centimeter eller så bakom baslinjen.

Fötterna

Det finns två typer av positioner som används vid serve, pinpoint- och plattformsposition. Plattformspositionen, med fötter separerade i ungefärlig axelbredd, gör att serven kan skjuta iväg benen under serven.

I en pinpoint håller servens fötter nära varandra. Vissa spelare börjar i ett liknande läge som plattformspositionen, men när de kastar bollen i luften rör sig bakfoten framåt så att den ligger centimeter från främre foten.

Pinpoint-positionen innebär mer kroppsrörelse och kräver större balans och koordination. Generellt sett är det därför bättre för nybörjare att använda plattformspositionen av detta skäl.

Hur som helst, kokar det ner till vad som känns mest naturligt för dig. Medan pinpoint kräver större samordning, tycker vissa spelare att rörelsen kommer naturligt till dem. Experimentera med båda och se vilken du föredrar.

 

 

Racketrörelsen

När du serverar med kontinentalgreppet kommer rackethuvudet att vara vinkelrätt mot kroppen när du håller det bakom ryggen och när du svingar upp för att slå bollen.

För att slå bollen ordentligt måste du rotera armen utåt (pronate) när du når toppen av svingen. Detta säkerställer att rackethuvudet vetter mot bollen vid kontakt.

När du har tagit kontakt använder du en rörelse nedåt med armen och handleden. Detta skapar extra kraft och toppspinn på slaget. Se till att följa igenom svingen.

Slicespinn kan uppnås genom att använda mindre pronate så att strängarna slår bollen i vinkel. Alternativt kan du använda en mer sidledsbana på svingen i motsats till att svinga framåt.

En kickserve kan uppnås genom att utföra pronate mer utåt. Det ideala greppet för kickserve är det easterngreppet i backhand snarare än det kontinentala greppet. Detta är den enda serven som utförs med ett annat grepp.

Denna typ av serve kräver mycket övning och är ganska avancerad, så se till att behärska den grundläggande serven innan du experimenterar med detta.

Vänd på kroppen när du svingar

Medan armens rörelse är avgörande vid utförandet av en tennisserve, är det lika viktigt med din kroppsrörelse. När du påbörjar serven kommer axlarna att vara ungefär vinkelräta mot nätet.

När du svingar mot bollen måste du rotera kroppen i processen, från en sidledsposition till en framåtriktad position. Båda axlarna bör rotera samtidigt med bröstet.

Beroende på om du slår på en flat-serve eller en spinn-serve kommer tidpunkten för rotationen att variera. För en flat-serve, vänd kroppen precis innan du tar kontakt. För en spinn-serve, försena rotationen tills du har tagit kontakt.

Oavsett om du träffar med en flat-  eller en slice-serve, ska du när du är klar med svingen, se till att kroppen hamna parallellt med nätet. Vid denna tidpunkt bör dina fötter också peka mot nätet. Detta kommer att göra landningen mer naturlig och flytande.

Landning och återhämtning

När du följer igenom på svingen efter kontakt kommer du att landa på din främre fot (se bild steg 4). På grund av svingen framåt följer din bakre fot naturligtvis när du går in i din serve (se bild steg 5).

Vid den här tidpunkten har du möjligheten att använda det framåtmomentet för att närma dig nätet snabbare. Alternativt, om du väljer att stanna kvar på baslinjen, kan du återhämta dig genom att trycka aifrån med foten och flytta tillbaka till startposition för att förbereda dig för nästa slag.

Ofta behöver du ta ytterligare ett steg framåt på grund av fart. Nyckeln är att låta din kropp återhämta sig naturligt från framåtsteget. Om det betyder ytterligare steg är det helt okej.

Sätta samman allt

Hittills har vi täckt den förenklade servetekniken som börjar med racketen som hålls bakom ryggen. Full wind-up-tekniken innefattar endast två ytterligare steg för att kunna utföra.

Utgångsläget för full wind-up är med racket hållet lågt, stöttat med den icke-slående handen, tennisbollen i handen (se bild steg 1). När du sträcker ut kastarmen och upp, höj rackethuvudet upp bakom huvudet (se bild steg 2).

Din kastaxel bör vara högre än slagaxeln vid denna punkt. När du startar servesvingen kommer din racket att falla bakom ryggen (se bild steg 3) och sedan slungs framåt för att slå bollen.

Rörelsen när du gör detta bör vara flytande. Du bör inte sluta när du släpper tillbaka racketen, det bör vara en kontinuerlig rörelse. När du startar rörelsen för att slå bollen, ska armens rörelse vara snabb och smidig. Se till att följa igenom helt för att slutföra din sving.

Bollrotation och olika typer av servar

Nu när vi har beskrivit teknikerna som är involverade i serven, låt oss titta på bollrotation eftersom det spelar en viktig roll i serven. Spinn skapas av den vinkel vid vilken racketen slår bollen och graden av bollrotation.

Det finns i huvudsak fyra typer av spinns som används under serven. Den första är flat-serven, den andra är toppspinnserven, den tredje är sliceserven och slutligen den fjärde typen av spinn är kickserven.

Låt oss titta på var och en av dessa servetyper mer i detalj. Som nybörjare behöver du inte använda alla dessa för att direkt. Flat-serven är förmodligen bra som utgångspunkt. Du kan sedan gå vidare till toppspinn och sliceserve.

Flat-serve

Uttrycket flat-serve är något av en felaktig beteckning eftersom alla servar involverar en viss grad av bollrotation. Flat-serven har emellertid den minsta mängden spinn av alla servar. Vad den saknar i spinn,  kompenserar den med kraft.

Flat-serven är den kraftfullaste av alla servetyper. Men eftersom det innebär lite spinn måste den vanligtvis placeras lågt till nätet, vilket ger liten marginal för fel.

Med flat-serven kommer racketen i kontakt med baksidan av bollen. Efter kontakt fortsätter rörelsen framåt och något åt ​​höger. Rackets ansikte ger kontakt med bollen rakt på.

Nybörjare som ännu inte har mycket kraft på sin serve kan slå bollen rakt igenom. Men vanligtvis kommer spelare att slå bollen med lite rörelse från vänster till höger, vilket skapar en minimal mängd spinn på bollen.

Topspinn-serve

På samma sätt som toppspinn på grundslag används toppspinn på servar för att skapa en hög studs på bollen när den landar i serverutan. Topspinn låter dig också sikta högre över nätet eftersom toppspinnseffekten kommer att få bollen att sjunka snabbt.

Du kan också svinga hårdare, veta att bollen kommer att tappa efter att ha korsat nätet. I en toppspinnserve slår racketen baksidan av bollen i ungefär en 45-graders vinkel, eller någonstans mellan den horisontella och vertikala axeln på bollen (mellan klockan 1 och 2).

Det är viktigt att notera att svingen börjar från låg till hög. Du kommer inte att kunna slå bollen högt till lågt och få den att rensa nätet. Topspinn-serven innebär också en rörelse från vänster till höger för att skapa bollrotation.

Till skillnad från flat-serven där bröstet är parallellt med nätet vid kontaktpunkten, så måste du på topspin-serven försena rotationen tills du har tagit kontakt. Med andra ord, när du slår bollen kommer din kropp fortfarande att vridas åt sidan.

Slice-serve

Slicen som servas i tennis motsvarar curve ball i baseball. Det kan vara en mycket effektiv serve för att kasta iväg din motståndare. Slicen används oftare på andra serven än vid första serven, men det behöver inte alltid vara fallet.

En korrekt sliceserve produceras genom att borsta på mitt på baksidan av bollen från vänster till höger (för högerhänta spelare). För vänsterhänta spelare är rörelsen omvänd (dvs. höger till vänster).

Kastet med bollens på en slice-serve ska vara åt sidan och framför. Led med racketkanten (racket lätt vinklat) för att generera spinn. Svingrörelsen bör vara mer i sidled och mindre framåt relativt en flat-serve.

Sliceserven har en lägre bana än toppspinnserven. Av denna anledning tenderar bollen också att studsa lägre. På grund av rotationseffekten kommer den dock att landa och avika åt sidan vilket gör den svår att återgälda.

En väl träffad sliceserve kommer att krökas och röra sig längre bort från den som ska ge returen åt ena eller andra sidan. Detta gör det utmanande för en motståndare att återgälda den, och även om de gör det kommer de att hamna ännu längre ur sitt läge.

Kick-serve

Kick-serven produceras med en serve uppåtlyft på bollen. Rörelsen är från den nedre vänstra sidan av bollen till den övre högra sidan av bollen (för högerhänta spelare). Servehanden pronates vanligtvis under rörelsen för att skapa önskad effekt.

Till skillnad från andra servar utförs kick-serve bäst med ett easterngrepp om backhanden. Detta är den enda serven som inte använder det kontinentala greppet. Vissa spelare föredrar ett grepp halvvägs mellan det kontinentala och eastern backhandgreppet.

Dessutom, medan de flesta typer av servar utförs med bollen något åt ​​sidan och framför, utförs kick-serven åtminstone ovanför huvudet, eller ännu längre bakom huvudet för att skapa full spinneffekt.

När bollen studsar på en kick-serve tenderar den att studsa aggressivt med en uppåt spark. Medan effekten på bollen kan göra det svårt att returnera bollen, kan kick-serven ta mycket hårt på axlarna och armen. Det är inte en mycket av en naturlig rörelse.

Av denna anledning är detta en typ av serve som nybörjare vill hålla sig borta från, åtminstone ett tag. Du behöver den inte i din arsenal så länge du behärskar de första tre typerna av servar.

Bollen

Fram till denna punkt har vi pratat om teknik och vilka typer av servar som används tennis. Den sista aspekten av serven är placering av bollen. Som en allmän regel vill du placera din serve djupt i serverutan. Detta kommer att hålla tillbaka din motståndare.

Förutom djupet har du i huvudsak tre platser där du vill placera din serve. Den första är bred så att den kommer inom en fot eller så vid det bakre hörnet (längst bort från där du serverar).

Den andra är längs linjen. Här placerar du bollen runt en fot från insidan av hörnet på serverutan. Vid linjen resulterar i en snabbare serve och retur, förutsatt att din motståndare hinner komma till bollen.

Slutligen är det tredje placeringsområdet mitt i rutan, eller rakt mot din motståndares kropp. Om du kan låsa fast din motståndare på backhand-sidan är det ännu effektivare.

Summering

Om du precis har börjat, gå igenom vart och ett av stegen i ordning och när du befinner dig på en punkt där du kan serva konsekvent, börja experimentera med de olika typerna av spinn- och placeringsstrategier.

Oroa dig inte så mycket över resultatet på din serve när du först lär dig tekniken. Fokusera snarare på processen att få till en bra serve. Upp med hakan och se på bollen när du servar. Försök att vara lugn och låt allt flyta.

Tennisserven tar tid att behärska. Var inte frustrerad om du har problem med utförandet. Med regelbunden övning kommer rörelsen att kännas mer automatisk och med tiden behöver du inte tänka på de involverade stegen.

Lämna ett svar

Recent Content