Kan man spela tennis ensam? (Tennisvägg, bollmaskin och mer…)


Kan man träna tennis ensam

Last Updated on maj 17, 2023 by Tennis

Olika sätt att träna tennis ensam

Visst är det roligast att spela tennis med en partner. Att ha någon annan som står på andra sidan tennisnätet. Tyvärr är det ju så att alla inte alltid kan när just nu kan spela tennis. Vad gör man då? Faktum är att det kan vara riktigt bra att träna ensam ibland. Personligen så älskar jag att stå och slå mot en vägg. Jag tycker det är både roligt och givande. Jag kan träna på mina slag så att dem blir så bra som möjligt och tillräckligt bra för att kunna slå tillbaka en retur. Missar du lite så gör du det svårt för dig själv i nästa slag. På det sättet är det väldigt roligt och det är dessutom mycket bra träning för kroppen och ditt fotarbete. Det finns en del andra sätt att träna tennis på ensam.

Utan tvekan är ett av det bästa sättet genom att använda en bollmaskin för att mata dig grundslag, volleys eller overhead-slag. Ett alternativ är att slå mot en vägg. Du kan också öva dina servar på dina egna, självmatande bollar för att öva dina grundslag, eller arbeta med ditt fotarbete eller totala kondition.

Även om det inte är så effektivt som att slå mot en motståndare, finns det definitivt tid och plats för att träna tennis ensam. Det kan hjälpa till att utveckla din följsamhet och förbättra dina slag.

Här är några sätt att träna tennis ensam både med eller utan extra utrustning.

Öva genom att använda en bollmaskin

Kanske det bästa sättet att öva ensam är att använda en bollmaskin. Med en bollmaskin kan du träna nästan alla aspekter av ditt spel utom serven.

Du kan ställa in bollmaskinen för att mata dina forehands och backhand i kombination med slag. Du kan också närma dig nätet och träna dina volleys.

Bra bollmaskiner gör att du kan justera vinkeln, tidpunkten och hastigheten. Du kan också ställa in dem för att växla mellan olika typer av slag eller sidor av banan.

Tyvärr tenderar bollmaskiner att vara relativt dyra. Ett alternativ är dock att hyra en från din lokala tennisbutik. Om du funderar på att köpa kan du hyra en först för att prova.

Om du väljer att köpa en ny bollmaskin, är en av de bästa maskinerna och produkter du kan få för pengar Spinshot Player. Den här maskinen har alla avancerade funktioner du behöver, inklusive hastighet, spinn, höjd, vinkel och matningshastighet och du kan justera vilken som helst av dessa inställningar med din mobiltelefon.

 

bollmaskin tennis
bollmaskin tennis

 

Slå mot en vägg

Att slå mot en vägg är ett bevisat sätt att förbättra ditt spel. Det bästa är om du har tillgång till en vägg, det kostar ingenting.

Om du inte hittar tennisbanor kan du ibland hitta områden i en byggnad utan fönster i närheten (detta är viktigt) och en betong- eller asfaltgolvyta.

Ett annat alternativ är att hitta ett inre gym med trägolv eller en squashplan att öva på. Väggar gör att du kan öva på nästan alla slag, inklusive din server.

En sak som är viktig när du övar mot en vägg är att rikta konsekvent på en avsedd plats på väggen. Du kan till och med använda målartejp med låg klisterförmåga (se till att det är en tejp som lätt tas bort) för att skapa ett mål.

Öva din tennis serve ensam

Serven är något du kan öva på egen hand utan behov av en motståndare. Eftersom det är en kritisk del av tennisspelet, är detta ett bra tillfälle att öva både din första och andra serve.

Du kan till och med räkna poäng genom att hålla reda på de serves du klarar eller de du missar. Säg att du får din serve, det räknas som en poäng. Om du får dubbelfel, är det en poäng mot dig.

Om du vill ha ett mer utmanande poängsystem kan du dra av 2 poäng eller mer för en dubbelfel. Du kan också göra en poängräkning så att första serve räknas som en poäng, andra serve som 0 poäng och ett dubbelfel som -1 eller -2, etc.

Om du vill ha en ännu större utmaning kan du bara räkna poäng om de ligger på det avsedda målet i serverutan. Till exempel nedre linjen, djupt i hörnet, nere i mitten etc.

Du kan använda koner eller tefat om du har sådana, eller till och med målartejp med låg klisterförmåga för att dela av de specifika delar av rutan du vill rikta in dig på. Detta kommer att bidra till att förbättra din följsamhet.

Självmatande bollar på grundslag

Du kan också öva dina slag genom att själv mata bollen och spela ett studs. Precis som med serveövningen, vill du se till att du riktar in dig på specifika områden på banan för att göra övningen effektivare.

Bestäm exempelvis vart dina slag ska gå, djupt hörn, längs linjen, mittlinjen etc. Bestäm också vilken typ av slag du vill slå i förväg: ett kort drop-shot, djup toppspinn, slice etc.

Genom att bestämma i förväg vilken typ av slag och var du planerar att placera det, kan du hålla dig själv ansvarig för det slag du utför. Som med serven kan du använda koner, tefat eller målartejp med låg klisterförmåga för att dela av områden. Använd en tenniskorg/hopper för att hålla reda på tennisbollarna när du självmatar.

 

Här nedan är en video som visar lite olika sätt som man kan träna tennis ensam på

 

 

Träna på ditt fotarbete

Att öva ditt fotarbete och träna för att förbättra din totala kondition är en av de bästa sakerna du kan göra på egen hand. Detta är en kritisk del av utvecklingen som spelare, och du kan dra nytta av att öva ensam för att göra detta.

Sprintlinjer kan vara en mycket effektiv övning för att förbättra fotarbetet. Du kan också förbättra din totala uthållighet genom att utföra långdistanslöpning. Kombinationen av de två kommer att ge en bra balans.

Du kan använda koner eller tefat för att dela av områden på banan och öva på att shuffla dina fötter, backpedaling, sidosteg, sprint och stopp och mer.

Här är några övningar du kan göra för att förbättra ditt fotarbete.

 

Träna på ditt fotarbete
Träna på ditt fotarbete

Linjeövningar

 1. Börja vid vardera hörnet av banan, där dubbellinjen och baslinjen korsar varandra. Sprinta från ena sidan av baslinjen till den andra.
 2. Väl mot hörnet vänder du mot nätet och sprintar längs dubbellinjen och rör vid nätet.
 3. Backpedal från nätet till servelinjen bakom dig.
 4. Sidstega längs servelinjen från dubbellinjen till mittlinjen.
 5. Sprinta framåt och peka på nätet längs serverutans mittlinje.
 6. Backpedal längs mittlinjen tills du når servelinjen bakom dig.
 7. Sidsteg längs servelinjen tills du når dubbellinjen.
 8. Sprinta framåt längs dubbellinjen och rör vid nätet.
 9. Backpedal längs dubbellinjen tills du når baslinjen bakom dig. Det här är hörnet där du ursprungligen började.

Vid denna tidpunkt kan du upprepa samma steg så ofta du vill. Det går bra att byta starthörn efter cirka 10 reps så att du tränar båda ben och fötter lika. Fortsätt övningen tills den är slut.

Tennisboll, koner och tefatsövningar

 • Placera tennisbollar eller koner/tefat på baslinjen längs hörnen på banan och på mittlinjen.
 • Placera bollar eller koner/tefat framför nätet på var och en av dubbellinjerna och serverutans mittlinje.
 • Slutligen, placera bollar eller koner/tefat på servelinjerna i varje ände av banan.
 • När du har placerat tennisbollar eller koner/tefat, stå mitt på banan och sprinta mot var och en och plocka upp dem.
 • Ta dem tillbaka till mitten av banan och släpp dem i en tenniskorg eller hopper.
 • Fortsätt tills du är klar med att plocka upp alla placerade objekt.

Detta är en bra övning för att inte bara utveckla din sprintförmåga utan kräver också att du kastar dig framåt när du plockar upp föremålen. En bra bit av spelet involverar utfall för att komma fram till bollar, så detta kommer att hjälpa till att stärka dina ben också. Det är en bra idé att växla vilket ben du skjuter ifrån  med för att träna båda benen.

Styrketräning antingen på ett gym eller på tennisbanan kan också vara mycket fördelaktigt för ditt spel. En kombination av fria vikter, maskiner, motståndsband och plyometrisk träning är idealisk.

Styrketräning och kondition är hårt arbete. Det kommer inte alltid att vara roligt, men fördelarna med att bygga styrka, flexibilitet och uthållighet är viktiga för att inte bara förbättra ditt spel utan också förhindra skador genom åren.

Lämna ett svar

Recent Content