Tennis för nybörjare – Lär dig bättre grundslag


Tennis för nybörjare

Last Updated on mars 16, 2021 by Tennis

Tennis för nybörjare

Som nybörjare i tennis är det viktigt att först lära sig grundslagen. Slag som forehand och backhand vilket är grunden om man vill kunna njuta av tennis.

Grunderna i tennis inkluderar naturligtvis även serve, volley och overheadslag, men dessa tekniker kan läras in senare när man som nybörjare lärt sig komma igång med slagväxlingar och att samarbeta mer med sin partner.

Alla grundslag, som innebär forehand och enhands- eller tvåhandsfattad backhands, följer lika stegvisa mönster med endast små justeringar mellan dem.

Följande instruktioner för nybörjare i tennis kommer att bygga en ordentlig grund av grundläggande slag och låta dem lära sig spela tennis på snabbast möjliga sätt.

Tennisteknik för nybörjare

Eftersom bollkänsla ännu inte har utvecklats för nybörjare måste tennis först spelas på kortare avstånd och med lägre hastighet. Vi kallar det minitennis och det spelas precis bakom servelinjen.

Att spela på så kort avstånd och låg hastighet gör att nybörjaren fortfarande har tid att bedöma bollen ganska bra och inte känna sig stressad när den når dem. Det är också absolut nödvändigt att, eftersom vi modifierar tennisspelet på ett visst sätt, ändrar vi också slagtekniken.

Ett av de vanligaste misstagen när man lär sig att spela tennis är att lära sig de grundläggande slagteknikerna från början, vilket innebär att spelaren lär sig att göra en full rotation och utföra en full sving vid bollen.

Detta skapar helt enkelt alltför mycket kraft och svinghastighet och gör det svårt att kontrollera bollen på så kort avstånd. Därför måste vi använda specifika tennisinstruktioner för nybörjare för att lära dem att spela tennis redan från första minuten de är på banan.

Genom att följa dessa steg för tennisnybörjare, kommer du att kunna utvecklas snabbt och samtidigt njuta av din tid på banan.

 

Tennisteknik för nybörjare
Tennisteknik för nybörjare

 

Spela från kontaktpunkten och förläng 

Istället för att lära ut förberedelserna av slag först med en full vändning och backswing, placerar vi faktiskt racketen strax bakom den förväntade kontaktpunkten.

Du kanske känner att du inte har någon kraft där, men du kommer snabbt att inse att även om du flyttar racketen bara några centimeter mot bollen när du är på väg att slå den ger det tillräckligt med energi för att få den att flyga över nätet och nå din partner efter en studs.

Att slå bollen vid rätt tidpunkt och vid rätt kontaktpunkt är nyckeln till konsekvent och korrekt tennisteknik. Att fokusera först på detta element i spelet snarare än på slagmekaniken kommer att hjälpa varje tennisnybörjare att förbättra sig mycket snabbt och kunna spela utan så många misstag.

I det första steget behöver du inte fokusera mycket på genomföljningstekniken; istället sträcker du helt enkelt armen framåt och leder bollen mot den andra sidan.

Denna initiala tekniska justering gäller för forhand, enhands backhand och den tvåhandsfattade backhanden.

I alla fall börjar de spela först från kontaktpunkten och sträcker sig helt enkelt rakt fram och uppåt, vilket ger bollen en riktning och höjd.

Spela från kontaktpunkten

När du blir mer bekväm och konsekvent spelar från kontaktpunkten och sträcker dig framåt kan vi lägga till den grundläggande genomföljningstekniken.

På grundslagen för forehand- och tvåhandsfattad backhandslag är genomföljningen densamma: vi slutar med racket över axeln. Den ska vidröra axeln med kanten och peka sin rumpa mot nätet.

Du bör nu fortsätta spela minitennis, fortfarande förbereda dina slag genom att placera racketen precis bakom kontaktpunkten och lägga till genomföljningstekniken på varje slag så att du börjar nöta in denna rörelse i ditt undermedvetna.

Dessa två steg är mycket viktiga för de första lektionerna som en tennisbörjare tar när de fokuserar på de viktigaste och faktiskt en av de mest utmanande delarna av tennis, vilket är när man möter bollen med ett perfekt avstånd från kroppen. Detta är det mest effektiva och bekväma sättet att spela tennis.

Först när spelaren blir mer konsekvent med att spela minitennis med denna modifierade slagtekniken går vi till nästa steg när det gäller att utveckla grundläggande slagtekniker.

Ett delat steg är den grundläggande typen av fotarbete som måste finnas på varje slag du tar emot.

Det är ett snabbt hopp där du hoppar något från marken och delar dina fötter brett isär i luften och landar i samma position, nämligen med fötterna långt ifrån varandra. Det hjälper dig att skjuta i alla riktningar mycket snabbt.

Nyckeln till splitsteget är rätt timing och det betyder att du måste landa i ditt splitsteg exakt när du inser vart bollen ska. Om du ställer in detta på rätt sätt, känner du också att du kan röra dig explosivt mot bollen.

Öka avståndet i spelet och lägga till slagförberedelser

Innan man ökar avståndet till att spela på hela banan bör en nybörjare på tennis spela ett tag på ungefär ¾ avstånd från nätet, vilket innebär att de rör sig precis inom baslinjen och riktar sina slag mot motståndarens servelinjeområde.

Detta håller fortfarande hastigheten på bollen låg och ger dem tillräckligt med tid att bedöma bollen väl och flytta till den utan att rusa. I detta skede lägger vi till ytterligare ett tekniskt element för varje slag, och det är förberedelserna.

 

Grundslag i tennis
Grundslag i tennis

 

Forehanden

För att göra en forehand så bör spelaren bör använda sin icke-dominerande hand och hålla den i halsen på racketen när de gör sin så kallade enhetsvridning/unit turn. ”Enhetsvridning/unit turn” betyder att hela kroppen inklusive armarna rör sig som en enhet.

Vi vänder oss helt enkelt åt sidan medan vi håller huvudet framåt, och vi sträcker båda armarna åt sidan. Därifrån släpper vi den icke-dominerande handen, låter racket falla bakom kroppen och drar det sedan framåt genom de redan bekanta positionerna som är kontaktpunkten och genomföljningen.

Tvåhandsfattad Backhand

Vi förbereder oss på ett mycket liknande sätt för en tvåhandsfattad backhand som vi gör på forehanden eftersom slaget i huvudsak är en forehand med den icke-dominerande handen. Vi vrider kroppen åt sidan och håller huvudet framåt. Medan vi vänder oss måste vi också justera greppet hos den dominerande handen, och vi ändrar det från eastern forehand-greppet till kontinentalgreppet.

Vi skjuter också den icke-dominerande handen från halsen ner till handtaget medan vi byter grepp. Detta något komplexa drag måste övas på ett tag så att det blir snabbt och så småningom helt undermedvetet. Därifrån låter vi återigen racket falla bakom oss. Sedan drar vi den genom den välbekanta kontaktpunkten och genomföljningsstegen som vi redan behärskar.

Enhandsfattad Backhand

För att göra en enhandsfattad backhand så börjar du med att också här utföra en enhetsvridning/unit turn, men vi håller naturligtvis den icke-dominerande handen på rackets hals. Vi låter återigen racketen falla, och vi släpper den icke-dominerande handen strax innan racket börjar accelerera mot kontaktpunkten och fortsätta till genomföljningen.

Spela från baslinjen

När du tränar på att slå från mitten av banan kommer du snart att bli mer van vid bollens hastighet och förberedelserna som du lagt till dig i föregående steg.

Det bästa sättet att lägga till kraft till dina slag är att helt enkelt låta din kropp hitta det mest naturliga sättet att generera mer kraft.

Du kommer naturligtvis att lägga till lite mer kroppssvängning och kanske lite mer backswing, och bollen kommer lätt att nå din partner efter en studs.

Tips för nybörjare att komma igång

Medan den grundläggande slagtekniken är grunden för att lära sig spela tennis för en nybörjare, finns det faktiskt andra färdigheter som spelaren måste behärska för att spela tennis bra.

Följande 5 tips och övningar för nybörjare på tennis hjälper dig att snabbt övervinna de största hindren i att lära sig tennis från grunden och låter dig snabbt avancera till högre nivåer.

Lära sig bedöma bollen

Bollbedömningsförmågan förbättras automatiskt genom massor av spel, men vi kan påskynda processen med en enkel övning.

Spela bara bollen efter två studsar istället för en. Du måste naturligtvis gå längre bakåt, men du och din partner borde fortfarande sträva efter att göra den första studsen i serverutan. Denna övning hjälper dig att se hur långt bollen faktiskt går efter den första studsen, och det hjälper dig att memorera dess bana.

Spela en övning med två studsar i några minuter och gå sedan tillbaka till att spela efter bara ett studs för att se om din bollbedömningsförmåga har förbättrats.

Hur man spelar med ”känsla” och kontroll

En stor utmaning för nästan varje nybörjare på tennis är att de slår för hårt. Den rörliga bollen kan överväldiga dem och trots de ordentliga slagprocesserna som nämnts ovan svingar de fortfarande för mycket på bollen.

Ett bra sätt att förhindra det och att lära sig spela tennis med känsla är att få nybörjaren att stå precis vid nätet och placera racket på sin partners sida.

Partnern kastar sedan bollen rakt in i deras racket, och nybörjaren måste spela i deras händer från den positionen. Nätet förhindrar dem naturligtvis från att backa, men de kommer fortfarande att inse att de, även utan backswing, kan generera tillräckligt med kraft för att få bollen att nå sin partner.

Efter en minuts spel från denna position, gå tillbaka till servelinjen och se om du kan implementera denna minimala backswing och fortfarande spela bollen över nätet.

Hur man spelar mer avslappnat

En annan anledning till att en nybörjare på tennis inte kan kontrollera bollen bra är att de är för stela. Kanske tänker de fortfarande mycket på instruktionerna och hur man flyttar armarna, eller kanske påverkas de av den studsande bollen och blir helt enkelt spända i processen att slå den tillbaka till sin partner.

Ett mycket enkelt men effektivt sätt att bli mer avslappnad är genom att bli medveten om sin stelhet. Målet är att betygsätta stelheten från 1 till 5, 5 är det mest stela, en är den mest avslappnade.

Så när du spelar minitennis, ¾ tennis eller redan från baslinjen, kom ihåg att kolla med dig själv hur anspänd du är från 1 till 5. Om du inser att du är 3 eller mer, be bara dig själv helt enkelt att spela på nivå 2 ett tag.

Du ser att din kropp kan bli mer avslappnad, men du måste be den att bli det.

 

 

Hur man spelar bollen i en båge

Nybörjare på tennis tycker ofta att ett bra slag är det som går mycket nära toppen av nätet. Det är naturligtvis inte sant eftersom den typen av spel är mycket riskabelt.

Det bästa sättet att ständigt påminnas om att du ska spela i en båge är att använda ett hinder på nätet. Du kan placera din tennisväska vertikalt på bänken eller sätta ett tennisracket i bollkorgen eller till och med köpa ett mer professionellt verktyg som ett speciellt rep som du kan sträcka över nätet.

Alla dessa hinder kommer hela tiden att påminna dig om att spela i en båge och hjälpa dig att få in denna idé i ditt undermedvetna.

Hur man når bollen i tid

Nybörjare når ofta bollen sent och känner sig därför stressade och slår ett dåligt slag. Ett bra sätt att lära sig att komma till bollen tidigt är att överdriva situationen till en början.

Du kan göra det genom att springa åt sidan först, stoppa och vänta på att din partner ska mata bollen där. Detta hjälper dig att bli medveten om det tidsutrymme mellan din rörelse och ditt slag. Och när du är medveten om den korta tidsperioden kan du nu titta efter den.

Så småningom matar din partner bollen till sidan först och sedan börjar du röra dig mot den, men nu är du medveten om att du inte bara vill nå bollen utan du också vill nå bollen med lite extra tid mellan din rörelse och ditt slag.

Sammanfattning

De 5 steg-för-steg-specifika instruktionerna för nybörjare på tennis och de extra 5 tipsen för att övervinna de största utmaningarna som nybörjare möter kommer att påskynda din inlärningsprocess och hjälpa dig att spela och njuta av tennis på mycket kort tid.

Genom att följa dessa lektioner för nybörjare kommer du också på rätt väg för att lära dig mer avancerade tennisfärdigheter som att lägga till toppspinn eller skruva dina slag och lära dig olika fotarbetsmönster som snabbt kommer att förflytta dig från att vara en nybörjare till en medelbra tennisspelare och därefter.

Recent Content