Är Tennis svårt att lära sig?


Är Tennis svårt att lära sig

Last Updated on maj 17, 2023 by Tennis

Är det svårt att lära sig Tennis?

Tennis är inte alldeles enkelt att komma igång med till en början. Det kan vara svårt att hitta någon att spela med, hitta en ledig bana och sedan också hur man håller och slår tennisslag. Det är inte det enklaste i början.

Så tennis är tyvärr en relativt svår idrott att lära sig som nybörjare. Det kan ta många års övning att bli riktigt bra som spelare. Men det borde inte hålla dig tillbaka. Kom ihåg att alla spelare, från rekreation till professionell nivå, började som nybörjare vid någon tidpunkt och kämpade bara för att få kontakt med bollen och få den över nätet.

Att lära sig tennis kan verka frustrerande till en början, främst för att det kräver en kombination av god hand-öga-samordning, timing, precision och känsla. Allt det här är saker som kräver omfattande övning och gott om upprepning för att behärska. Det kan ta år att komma till en nivå där du med säkerhet kan upprätthålla ett spel och serva med självförtroende.

Även om detta ofta skrämmer iväg folk, om du är villig att sätta in det obligatoriska tidsåtagandet och träna regelbundet, kan du så småningom lära dig att spela tennis bra, oavsett din atletiska nivå. Om du naturligt är en idrottare kommer du, naturligtvis, sannolikt att snappa upp sporten lättare. Detta är dock inte ett krav. Regelbunden upprepning, god rörlighet och kondition är nycklarna till att bli en bra spelare.

Låt oss ta en titt på vad som gör tennis utmanande för nybörjare och utforska sätt som du kan göra inlärningsprocessen lite enklare. Medan du kanske tycker att de första gångerna du spelar är avskräckande, fortsätt med det och du kommer att förbättras, även om det bara är bitvis i små steg.

Börja i en liten skala

Ett misstag som nybörjare ofta gör är att försöka spela på hel bana omedelbart. Detta kommer oundvikligen att leda till frustration eftersom det är mycket svårare att göra det än det ser ut. Börja istället med att spela på en liten bana inom serverutorna.

 

tennis
tennis

 

Den här uppställningen är lättare att förstå initialt och är ett bra sätt att bekanta dig med spelet. Ställ dig precis bakom servelinjerna med din motståndare på motsatt sida av nätet upprättad i en liknande position. Du kan slå bollen i antingen någon av serverutorna eller begränsa den till endast en ruta för att finjustera ditt sikte och kontroll.

Börja med forehand grundslag eftersom de är lättare att utföra och när du väl är bekvämare med din forehand kan du börja blanda in vissa backhand. Så småningom, med tillräckligt med övning, kan du slå volleys fram och tillbaka utan att låta bollen studsa.

Arbeta med att böja knäna och initiera dina slag med en ”unit turn”. Börja dina slag i en startposition, håll i racket med båda armarna utsträckta framför dig. En unit turn utförs genom att vrida överkroppen runt din torso som en enhet så snart du vet vilken sida bollen kommer till.

Känsla för dina slag

Att spela på en liten bana hjälper dig att få en känsla för bollen på strängarna på din racket när du tar kontakt. Du kommer att inse att svinga för hårt kan resultera i förlust av kontroll, att slå för mjukt kommer att få bollen i nätet och att du måste sikta ovanför bandet för att få över.

När du har kommit till en viss punkt där du är bekvämare att slå bollen, kan du börja arbeta med topspinn och utveckla en känsla av hur det känns när du borstar på bollen. Alternativt kan du också öva underspinn för att få en känsla av hur slicening av bollen känns.

Dessa kan verka som små steg, men det är principer som du kommer att ta med dig när du börjar växa som spelare. När du är redo att spela på full bana måste du justera, men samma koncept kommer att gälla. En del av det som gör tennis svårt är känslan av när du slår för hårt,

Koordinering

Spel på liten bana låter dig också utveckla din hand-öga-koordination. Avancerade spelare börjar ofta sina matcher genom att värma upp i serverutan, inte bara för att få igång arm- och benmusklerna utan också för att få ögonen vana vid att fokusera på bollen.

Bra ögonkontakt är avgörande i tennis. Oavsett om det är serve, volley eller grundslag, är det viktigt att du håller ögonen på bollen genom kontakt och det spelar en viktig roll för effektiviteten i dina slag. Att lära sig att hålla fast ögonen på bollen tills kontakten tar tid, det är inte direkt intuitivt.

Medan du håller ögonkontakt med bollen, kommer du också att vara mer medveten om vad dina armar gör. Sträcker du ut armen för att skapa rätt avstånd? Använder du den icke slående armen som en guide för att bättre kunna mäta avståndet till bollen?

Precision

Att klara timing och precision tar tid. När du först börjar kommer du att upptäcka att din timing är av. Antingen kommer du till bollen för tidigt eller för sent. Detta resulterar i att du träffar bollen antingen för långt framför dig eller för långt bak. Helst vill du ta kontakt precis framför dig på en förlängd arms avstånd.

Din precision kommer också att vara avstängd i den meningen att du inte får bollarna dit du vill. Du kommer antagligen vara glad att bara få bollen över nätet. Detta är helt normalt när man börjar. Med tiden lär du dig att justera vinkeln på ditt racket och justera takten, eller hastigheten som du svingar med för att få bollen dit du vill slå den.

Det kommer att krävas mycket repetition och övning för att få både din timing och precision rätt. Och även efter att du gjort det kommer det alltid att behöva förbättras ytterligare. Spel på liten bana kan hjälpa dig att börja utveckla din känsla av timing innan du går över till spel på hel bana.

Lektioner

En bra tennistränare kan göra en stor skillnad i din utveckling. Om det är möjligt, ta lektioner med en tränare för att lära dig grunderna och se till att du snappar upp rätt teknik från början. Om du utvecklar ditt spel på egen hand är det troligt att du tar upp några dåliga vanor som måste korrigeras så småningom.

Medan du kan läsa om teknik, titta på tennis på TV eller se instruktionsfilmer online, kommer ingenting att matcha en bra tränare som observerar dina individuella styrkor och svagheter och hjälper dig att rikta in dig på de områden i ditt spel som behöver mest arbete. Ett bra proffs kommer att kunna fånga upp dina tekniska brister inom några minuter efter att den tittat på dig.

Detta i kombination med regelbunden träning är det bästa sättet att lära sig tennis och utvecklas till en solid spelare. Naturligtvis kan tennislektioner vara dyra. Om du upptäcker att proffslektioner ekonomiskt är utom räckhåll, finns det andra alternativ. Men du kan åtminstone överväga att ta några lektioner för att komma igång i rätt riktning. Låt instruktören veta att du vill arbeta med din övergripande teknik, men bara kan ta några lektioner.

Grupplektioner

Ett annat bra alternativ att lära sig spela tennis är att ta grupplektioner. Dessa drivs vanligtvis av proffsinstruktörer men är billigare än individuella lektioner eftersom de involverar en större grupp. Du kommer att dela tid på banan med andra, vilket kan ha några extra fördelar.

För genom grupplektioner kan du träffa andra spelare. Du kommer också att ha möjlighet att titta på andra och se hur de utför sina slag. Vissa kommer sannolikt att plocka upp saker snabbare än andra, och du kan fokusera på vad de gör korrekt. Du kan också fokusera på några av de fel som andra begår för att förbättra ditt eget spel.

Instruktören kommer att ha mindre möjlighet att fokusera på dig, men du kommer fortfarande att få tillräckligt med tips för att hjälpa dig korrigera din form. När du träffar människor på lektioner är det troligt att du hittar andra som vill träna med dig eller kanske till och med vill para ihop sig med dig för att spela dubbel.

Nyckeln till att bli bättre

Oavsett vilken inlärningsmetod eller kombination av metoder du valt att följa, är den viktigaste faktorn i din utveckling som spelare upprepning. Ju mer du övar, förutsatt att din form är korrekt, desto bättre blir du.

Men upprepning är ett dubbeleggat svärd. Konsekvent övning med god teknik leder till konsekvent goda resultat. Det motsatta, om tekniken är dålig. Av den anledningen är det viktigt att börja på rätt fot och jobba med ett tennisproffs från början.

När du väl vet grunderna är det upp till dig att träna så mycket som möjligt för att förbättra ditt spel. Målet är att utveckla det nödvändiga muskelminnet så att du inte längre behöver tänka på vad du gör när du spelar. När du inte längre behöver fokusera på din teknik, när din kropp bara reagerar automatiskt på ett flytande och effektivt sätt, har du lärt dig spela tennis.

 

tennisen
tennisen

 

Övningspartners, bollmaskiner och väggar

Det finns några sätt att öva på egen hand utan övervakad instruktion. Ett av de mest effektiva alternativen är att träna med en partner. Helst bör de vara ungefär på samma nivå som du eller något bättre för att få ut det mesta av det.

Om du inte har en partner, är två andra alternativ tillgängliga för dig; att slå mot en vägg eller en backboard eller använda en bollmaskin. De flesta tennisbanor har en backboard som du kan använda eller en handbollsplan kan också fungera.

Bollmaskiner kan vara dyra, men de är ett bra sätt att imitera spelmönstren mot en annan spelare och arbeta med repetitiva rörelser. Du kan fokusera på specifika slag som forehands, backhands, lobbar och volleys eller så kan du blanda det och ställa in maskinen så att den svänger för att variera slagen.

Det är dock värt att upprepa att du bara ska använda dessa övningsmetoder när du har fått ett bra grepp om det grundläggande. När du har en grundläggande förståelse för de tekniker som används i varje slag, kan du öva på dem regelbundet för att förbättra din form.

Behöver du vara atletisk för att spela tennis?

Bra idrottare har förmågan att snabbt ta upp sport och tennis är inget undantag. Men det är mindre viktigt i tennis än i många andra sporter. De som är mindre naturligt atletiska kan fortfarande utmärka sig i tennis om de är villiga att arbeta hårt och träna regelbundet.

Även om att var atletisk inte är ett absolut krav, kan bra kondition och rörlighet vara viktiga faktorer i din utveckling som spelare. Försök att arbeta med din kondition så mycket som möjligt både på och utanför tennisbanan. Jogging, plyometrics och andra typer av konditionsövningar kan hjälpa.

Mobilitet kan utvecklas genom att spela tennis regelbundet, men om du utövar andra sporter som fotboll eller basket, kan dessa hjälpa dig att utveckla ditt fotarbete ytterligare. Andra racketsporter, till exempel Padeltennis, racquetball eller squash, kan också hjälpa dig att bättre utveckla din förmåga att förflytta dig på banan och har din hand-öga-kordination.

Tennis på TV

Att titta på professionell tennis kan vara mycket användbart. Du får se hur spelet spelas på högsta nivå och eventuellt inhämta några tips från de bästa i spelet. Medan vissa av de tekniker som professionella tennisspelare använder är mycket avancerade, finns det också aspekter av deras spel som bygger på samma grunder som du lär dig. De har bara övat in dem till perfektion.

Naturligtvis måste du vara rimlig med dina förväntningar när du tittar på proffsen som spelar på TV eller i verkligheten. Medan de gör att spelet ser enkelt ut ibland är det allt annat än så. Du kommer inte att kunna göra vad de gör när du börjar, och detta kan leda till frustration.

Men påminn dig själv att för att komma till den nivån har de varit tvungna att öva i årtionden. Och först efter att ha lagt ned otroliga timmar med hårt arbete varje dag under den tidsperioden kunde de komma till den nivå som de är på idag. Om du är villig att lägga ned hårt arbete under åren har du också potential att bli en fullbordad spelare.

Förutom att titta på proffsen har du möjlighet att titta på spelare på högskolenivå eller se lokal USTA-turnering eller säsongsmatcher. Även att titta på dina kamrater spela kan ge dig inblick i saker att göra, liksom saker och ting att inte göra. Lär dig genom att titta på andra och försök integrera det du lär dig i din egen övning eller på matcher.

 

 

Gilla din tennis

Det säger sig självt att för att förbli engagerad i någon sport eller aktivitet måste du älska det du gör. Tennis är ett enkelt spel att älska så länge du inte blir frustrerad från början. Det är en möjlighet att träffa andra som delar samma intressen och dela några uppmuntrande ord under inlärningsprocessen.

De som ser mer seriöst på att bli skickliga spelare vill fokusera på att träna regelbundet och arbeta hårt för att förbättra sig. Men för vissa kan tennis helt enkelt vara ett tillfälle att gå ut och ha kul med vänner och dela några skratt. Det är inget fel med det.

Hur svårt det blir att lära sig tennis beror delvis på hur seriös du vill vara med din utveckling och hur högt du sätter dina mål. Någon som vill bli en avancerad konkurrerande spelare kommer att finna det extremt utmanande att nå den nivån. Omvänt kan någon som spelar mer för att ha en trevlig stund med vänner nå en nivå de är nöjda med snabbare.

Oavsett vilken väg du valde att ta bör du utveckla en kärlek till spelet. Ju mer du spelar, tränar och tittar på tennis på TV eller live, desto mer absorberar du och lär dig att uppskatta sporten. När du har utvecklat en kärlek till tennis kommer den att bli en del av dig, och du undrar hur du lyckades leva så länge utan den.

Lämna ett svar

Recent Content