Vad är Padeltennis? – Hur spelar man Padel tennis?


Vad är Padel Tennis

Last Updated on maj 17, 2023 by Tennis

Padel tennis är en racketsport som är en bladning mellan squash och tennis. Padel tennisplanen ser ut ungefär som tennis men är mycket mindre. Man kan dessutom, precis som i squash använda sig av väggarna.

 

Padel tennis
Padel tennis

Padeltennis (eller bara Padel) är en stor sport i såväl Sydamerika som Spanien, Italien, frankrike, m.fl. Störst antal utövare har Argentina med över 4 miljoner spelare. Störst i Europa är Spanien med ca. 2.4 miljoner utövare. Padel som tävlingssport, har 19 medlemsländer i internationella förbundet. EM resp. VM arrangeras vartannat år.

Padel spelas på en 10 X 20 meter stor plan som har 3 meter höga väggar runt planen som får användas vid spel. Den senaste trenden är att väggarna är av glas. Planen delas på mitten av ett nät, och man spelar alltid dubbel. Spelet är en blandning av tennis och squash, men är mycket lättare att lära sig. Bl.a. är det inte någon krånglig serve i padel. Det behövs inte mycket förkunskaper för att komma igång. det gör att alla kan spela padel oavsett ålder och kön. Padel är en mycket social sport, då man alltid spelar dubbel.

Padelracket är ett mycket lätt rack, stort som ett tennisrack men med kort skaft. Det finns inga strängar.

Bollen som användes är lika stor som en tennisboll, men med lite mindre tryck. Det är en speciell padelboll.

Padel kan beskrivas som, Tennis med väggar. Fast egentligen är Padel en blandning av flera olika racketsporter:

  • Real tennis, med anor från tidig medeltid, som spelas inomhus i särskilda “bollhus”.
  • Squash ,som spelas mellan två spelare på en bana innesluten av 4 väggar.
  • Bordtennis, som vanligen spelas inomhus med trä racketar över ett nät som är uppsatt i mitten på en bordsskiva.
  • Tennis , som spelas på rektangulär bana, med de spelande, skilda av ett nät.
  • Baskisk pelota där man slår en boll mot en frontvägg och försöker få motståndaren att misslyckas med att göra detsamma.Alla har bidragit till denna blandning av idrott som blir allt mer populära i hela världen

Namnet Padel kommer från det engelska ”paddle” och betyder spadformat redskap eller klappträ. Det har funnits och finns flera olika stavningar på idrotten som paddle, paddel, paddle tennis etc. Paddle tennis är dock en annan racketsport och det namn som är korrekt enligt Federacion Internacional de Padel (F.I.P.), är kort och gott, Padel.

20 minuter och inbiten spelare!
Padel spelas oftast med en partner mot ett annat par. Många av reglerna kommer från tennisen. Sporten som är lik flera andra racketsporter har blivit populär då den är enkel att lära, social då man spelar dubbel, innehåller finess och spänning, inte bara råstyrka och krävande fysik.

Lämna ett svar

Recent Content