Tennisregler – Lär dig allt om regler & poängräkning inom tennis


Tennisregler

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Tennisregler är inte alltid helt självklara. En del är enkla att förstå och en del är minst sagt märkliga. Varför räknar man exempelvis 15, 30 och sedan till 40 istället för 1,2 och 3? Ja, det finns många tennisregler som man måste kunna och förstå om man skall spela tennis. Vissa tennisregler är kanske inte lika viktiga om du bara vill stå och slå och motionera med en partner. Vill du däremot spela en match mot någon av dina vänner eller kanske i din klubb, ja då är det säkrast att i varje fall förstå de mest grundliga tennisreglerna.

Den bästa källan till denna kunskap är svenska tennisförbundets utgåva av Tävlingshandbok för svensk tennis. Här finns den att ladda ner: Tävlingshandbok för svensk tennis. Dokumentet är lättsökligt om använder “CTRL F” eller sökrutan i din PDF-läsare.

Tennisbana – regler som gäller banan

Mått

Tennisbanans mått är ungefär 11 x 24 meter. Spelar man singelmatcher – alltså en mot en – så är banan ungefär 8 x 24 och om du spelar dubbel – två mot två – så är banan 11 x 24 meter.

Nätet

Tennisbanan delas upp på mitten av ett nät som bärs upp av en vajer och som sträcker sig över hela banan. Höjden på tennisnätet skall vara 0,914 meter på mitten och 1,07 meter vid sidostolparna.

Linjerna

De viktigaste linjerna vid singelspel är baslinjen (basline i bilden nedan) och sidlinjerna (single sideline i bilden nedan). Det är mellan och inuti dessa linjer som spelet pågår och spelas. Slår du ett slag som kommer utanför någon av dessa linjer så förlorar du poängen. Det enda undantaget är när du servar och sätter igång spelet. Då måste du slå din serve från rätt sida baslinjen diagonalt till något som kallas för serveruta. Det är rutan innanför servelinjen och servemittlinjen (service line och centre service line).

Underlag

Tennisbanor kan spelar på en mängd olika underlag. Grus, gräs och hardcourt är vanligast. Det finns dock även många andra olika syntetiska underlag. I sverige finns det många banor gjorda av asfalt också.

tennisregler
tennisregler

Poängräkning i tennis – regler om hur man räknar

För att vinna ett game så måste du vinna minst 4 bollar. Poängräkningen i tennis nämner alltid poängen för den som servar först.

  • Har man ingen poäng så har man ”noll”.
  • Den första poängen som du tar kallas ”15”
  • Den andra poängen kallas ”30”
  • Den tredje poängen kallas ”40”
  • Den fjärde poängen kallas ”game” och du har då vunnit gamet.

Det enda undantaget till dessa regler och ovan poängräkning är om båda spelarna vunnit tre poäng var. Då är ställningen ”40 lika”. Vinner man en poäng efter ”40 lika” blir ställningen ”fördel” för den spelare som vunnit poängen. Vinner samma spelare även nästa boll så vinner man gamet. Om istället den andra spelaren vinner nästa poäng så blir det ”lika” igen. För att vinna ett game så behöver en spelare vinna två poäng i rad efter ”40 lika” eller ”lika” för att vinna gamet.

Tennismatcher – tennisregler för en match

Tennismatcher spelas i bäst av 3 eller 5 set. Enligt reglerna så skall varje set gå till 6. Man måste vinna med 2 games marginal i ett set. Vid ställningen 6-6 så skiljer man ofta åt spelarna i ett tiebreak.

Tiebreak och dess poängräkning

Det finns även en tennisregel som kallas tiebreak. Då räknas istället ”1”, ”2” och ”3” och så vidare. Vinner man 7 poäng i rad så finner man gamet och setet. Även här måste man dock vinna mer än 2 poäng annars fortsätter poängräkningen tills detta sker. Man kan alltså vinna ett tiebreak med 97-95 om man nu skall överdriva lite. Det längsta tiebreaket som någonsin har räknats gick till 36-34!. Det var $10,000 Men’s Futures turnering mellan Balleret och Couillard.

I tiebreak så servar man 2 servar var i rad förutom den första poängen där den spelare som står på tur endast servar en gång.

Boll och studsar

Tennisbollen ska spelas över nät och till motståndarens planhalva. Tennisbollen kan spelas både före studs, vilket då blir på volley, eller efter en studs. I rullstolstennis får bollen studsa två gånger.

Grand slam turneringar i tennis.

Det finns 4 Grand slam turneringar inom tennis. De är Wimbledon, US Open, Franska öppna mästerskapen  och Australian open.

Tennisboll

Enligt tennisreglerna så skall en tennisboll väga mellan 56,0-59,4 gram och ha en diameter av 65,4-73,0 mm.

Sidbyte

Enligt korrekta regler så byter man sida efter första gamet och tredje gamet och därefter följande udda antal spelade game i varje set. I tiebreak sker sidbytet efter var sjätte poäng.

Övriga tennisregler samt tävlingshandbok för svensk tennis

Det finns som sagt en hel uppsjö med tennisregler som jag inte har tagit upp ovan. Du hittar dessa i Tävlingshandbok för svensk tennis. jag rekommenderar den om du vill gräva lite mer i någon enskild fråga eller om jag kanske varit otydlig i något jag beskrivet i ovan text om tennisregler.

Recent Content