Tennisarmbåge, vad är det? – Bäst behandling för epikondylit?


Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Välkommen till vår omfattande guide om tennisarmbåge och bästa behandlingsmetoder för epikondylit. I denna artikel kommer vi att ge dig all information du behöver för att förstå och hantera denna vanliga skada. Vi kommer att diskutera orsaker, symtom, diagnos, behandling och förebyggande åtgärder för tennisarmbåge. Så låt oss dyka in i ämnet och ge dig den bästa kunskapen för att överträffa andra webbplatser och ranka högt på Google.

Vad är tennisarmbåge?

Tennisarmbåge, även känt som epikondylit, är en skada som påverkar senorna och musklerna på utsidan av underarmen och armbågen. Trots namnet är tennisarmbåge inte begränsad till tennisspelare. Det kan påverka alla som utför repetitiva rörelser med armen och handleden. Till exempel kan det drabba personer som spelar racketidrott, lyfter tunga föremål eller använder datorn i längre perioder.

Symtom på tennisarmbåge

Tennisarmbåge, eller laterala epikondylit, kännetecknas av olika symtom som kan påverka armbågen och underarmen. Här är några vanliga symtom på tennisarmbåge:

 1. Smärta: Den mest framträdande symtomen på tennisarmbåge är smärta vid den laterala epikondylen, den beniga knölen på utsidan av armbågen. Smärtan kan stråla ner längs underarmen och ibland nå handleden. Smärtan uppträder vanligtvis vid aktiviteter som involverar grepp, lyft eller rörelser som belastar underarmens muskler.
 2. Ömhet: Området runt den laterala epikondylen kan vara ömt vid beröring. Tryck eller palpation av området kan utlösa obehag eller smärta.
 3. Svaghet: Tennisarmbåge kan leda till minskad styrka och greppförmåga i handen. Det kan vara svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att lyfta föremål eller greppa objekt ordentligt.
 4. Smärta vid handledsrörelser: Vissa människor kan uppleva smärta vid handledsrörelser, särskilt vid extenderande rörelser. Att vrida eller böja handleden kan utlösa obehag eller förvärra smärtan.
 5. Smärta vid ansträngning: Smärtan vid tennisarmbåge kan förvärras vid fysisk ansträngning eller upprepad användning av underarmens muskler. Aktiviteter som att spela tennis, lyfta tyngder eller använda verktyg kan framkalla smärta och obehag.

Det är viktigt att notera att symtomen på tennisarmbåge kan variera i intensitet från person till person. Om du upplever några av dessa symtom och misstänker att du har tennisarmbåge, är det rekommenderat att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Diagnos av tennisarmbåge

För att ställa en diagnos av tennisarmbåge, eller laterala epikondylit, kan läkaren utföra följande bedömningar och tester:

 1. Fysisk undersökning: Läkaren kommer att undersöka armbågen genom att trycka och palpera det drabbade området för att känna efter ömhet, svullnad eller smärta vid den laterala epikondylen. De kan också bedöma rörligheten i armbågen och testa styrka och funktion i underarmens muskler.
 2. Smärtprovokationstest: Läkaren kan utföra specifika tester för att provocera smärta och utvärdera armbågens reaktion. Till exempel kan de be dig att sträcka handleden bakåt (extendera) eller göra grepprörelser för att se om detta framkallar smärta vid den laterala epikondylen.
 3. Medicinsk historia: Läkaren kommer att ställa frågor om dina symtom, när de uppstod och vilka aktiviteter eller rörelser som förvärrar eller lindrar smärtan. De kan också fråga om din fysiska aktivitet, yrke och tidigare skador i armbågen.
 4. Bildundersökningar: I vissa fall kan bildundersökningar som röntgen eller ultraljud användas för att utesluta andra skador eller tillstånd och bekräfta diagnosen tennisarmbåge.

En korrekt diagnos är viktig för att kunna planera en lämplig behandling för tennisarmbåge. Om du upplever symtom som tyder på tennisarmbåge, bör du söka medicinsk rådgivning hos en läkare eller specialist inom ortopedi. De kan utföra en grundlig undersökning och ge dig rätt diagnos och behandlingsrekommendationer baserat på dina individuella behov och symtom.

Bästa behandlingsmetoder för tennisarmbåge (Epikondylit)

När det gäller behandling av tennisarmbåge finns det flera effektiva alternativ att överväga. Det bästa tillvägagångssättet beror på svårighetsgraden av skadan och individens specifika behov. Här är några av de bästa behandlingsmetoderna för tennisarmbåge:

Vila och aktivitetsmodifiering

Att ge armbågen tillräcklig vila är en viktig del av läkningsprocessen. Genom att undvika eller anpassa aktiviteter som orsakar smärta kan du ge dina senor och muskler tid att återhämta sig. Din läkare kan ge dig råd om lämpliga förändringar i din dagliga rutin eller arbetsuppgifter för att undvika överbelastning.

Fysioterapi och övningar

Fysioterapi kan vara mycket effektivt för att behandla tennisarmbåge. En fysioterapeut kan hjälpa till att utveckla ett skräddarsytt träningsprogram för att stärka musklerna i underarmen och förbättra flexibiliteten. Övningar kan inkludera sträckningar, stärkande övningar och tekniker för att förbättra greppstyrka och rörlighet.

Läkemedel och injektioner

I vissa fall kan läkemedel användas för att lindra smärta och minska inflammation i samband med tennisarmbåge. Vanliga alternativ inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen och naproxen. I mer svåra fall kan läkaren också rekommendera kortikosteroidinjektioner för att minska inflammationen och lindra smärta.

Ortopediska stöd och skydd

För att hjälpa till att lindra symtomen och främja läkning av tennisarmbåge kan användningen av ortopediska stöd och skydd vara till hjälp. Här är några vanliga alternativ:

 1. Armbågsskydd: Armbågsskydd, även kända som epikondylitband, kan ge kompression och stöd till området runt armbågen. De hjälper till att minska belastningen på senorna och musklerna och kan lindra smärta och obehag.
 2. Stödande bandage: Stödande bandage kan användas för att stabilisera och avlasta armbågen under fysisk aktivitet. De ger extra stöd och kompression för att minska påfrestningen på armbågen.
 3. Ortoser: Speciellt utformade ortoser kan användas för att immobilisera armbågen och ge det vila vid behov. De kan vara användbara vid svårare fall av tennisarmbåge eller under rehabiliteringsperioden.
 4. Anpassade inläggssulor: Om felsteg och ojämn belastning bidrar till utvecklingen av tennisarmbåge kan anpassade inläggssulor vara fördelaktiga. De kan hjälpa till att korrigera fotstöd och förbättra kroppens biomekanik för att minska belastningen på armbågen.
 5. Ergonomiska anpassningar: Att göra ergonomiska anpassningar på arbetsplatsen eller i vardagen kan hjälpa till att minska överbelastningen på armbågen. Det kan innefatta att justera arbetsstationens höjd, använda rätt teknik vid lyft och undvika upprepad rörelse som kan leda till överansträngning.

Det är viktigt att rådgöra med en läkare eller en specialist inom ortopedi för att få rätt typ av ortopediskt stöd och skydd. De kan ge dig råd om vilka alternativ som passar bäst för din specifika situation och hjälpa dig att välja rätt produkt med rätt passform.

Förebyggande av tennisarmbåge

Att ta förebyggande åtgärder kan hjälpa till att minimera risken för att drabbas av tennisarmbåge. Här är några tips som kan vara till hjälp:

 1. Uppvärmning: Innan du börjar spela tennis eller utför andra aktiviteter som belastar armbågen, se till att genomföra en ordentlig uppvärmning. Detta inkluderar att sträcka och värma upp musklerna för att förbereda dem inför belastningen.
 2. Teknik: Lär dig rätt teknik för att undvika överdriven belastning på armbågen. Träna med en erfaren instruktör som kan hjälpa dig att förbättra din teknik och undvika felaktiga rörelser.
 3. Styrketräning: Träna och stärk musklerna i underarmen och överarmen regelbundet för att öka deras styrka och uthållighet. Detta kan hjälpa till att minska risken för överansträngning och skador.
 4. Gradvis ökning: Öka intensiteten och varaktigheten av din träning gradvis över tid. Undvik plötsliga och överdrivna förändringar i träningsrutinen som kan överbelasta armbågen.
 5. Anpassad utrustning: Se till att använda rätt utrustning, som rätt storlek på racketen och korrekt strängspänning. Detta kan bidra till att minska belastningen på armbågen.
 6. Viloperioder: Ge din kropp tillräckligt med tid för återhämtning och vila mellan träningspass. Detta kan hjälpa till att undvika överbelastning och överansträngning av musklerna.

Genom att följa dessa förebyggande åtgärder kan du minska risken för att drabbas av tennisarmbåge och hålla din armbåge i god hälsa. Kom ihåg att det alltid är bäst att rådgöra med en läkare eller fysioterapeut för personlig rådgivning och anpassade rekommendationer baserat på dina individuella behov och träningsnivå.

Avslutande tankar

Tennisarmbåge, även känd som laterala epikondylit, är en vanlig skada som drabbar armbågen. Symtomen på tennisarmbåge inkluderar smärta och ömhet vid den laterala epikondylen, den beniga knölen på utsidan av armbågen. Behandlingen för tennisarmbåge kan variera beroende på svårighetsgraden av skadan.

För att behandla tennisarmbåge finns det flera alternativ tillgängliga. En vanlig metod är att vila och undvika aktiviteter som utlöser smärta. Isbehandling kan också lindra inflammation och smärta. Vid mer ihållande besvär kan fysioterapi vara effektivt. Fysioterapeuten kan rekommendera olika övningar för tennisarmbåge, såsom stretching och styrketräning för att stärka musklerna runt armbågen och förbättra rörligheten.

För att bli av med tennisarmbåge kan även icke-kirurgiska behandlingar användas, som till exempel kortisoninjektioner för att minska inflammationen. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändig om smärtan och funktionsnedsättningen kvarstår trots konservativ behandling.

För att förhindra och rehabilitera tennisarmbåge är det viktigt att gradvis återgå till normal aktivitet och undvika överansträngning. Regelbunden träning och stretching kan hjälpa till att stärka musklerna och förbättra flexibiliteten i armbågen. Det finns också specifika träningsprogram som fokuserar på att rehabilitera laterala epikondylit.

Sammanfattningsvis är tennisarmbåge en smärtsam skada som kan behandlas på olika sätt. Genom att följa rätt behandlingsmetoder, inklusive övningar och stretching, kan man minska symtomen och återfå funktionen i armbågen. Det är alltid rekommenderat att rådgöra med en läkare eller fysioterapeut för att få en korrekt diagnos och anpassad behandlingsplan för tennisarmbåge.

 

Lämna ett svar

Recent Content