Köpa Tennisrack, hur väljer man rätt tennisracket?


TennisRack

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Att köpa ett nytt tennisracket eller för den delen ny tennisutrustning, särskilt när du kanske inte har spelat tennis så länge, kan vara en utmanande upplevelse. Sedan vill ju ingen betala för mycket för ett tennisracket och man vill också vara så säker som möjligt att man får ett rack som passar den nivån man spelar på.

Vi har försökt att täcka alla aspekter man borde beakta eftersom att välja det racket som passar dig bäst kräver en allvarlig eftertanke. Om vi kan hjälpa dig att välja det bästa racket för dig så är vi nöjda eftersom vi vet att du kommer att vara mer säker på banan som leder till ett roligare tennisspel

Vad behöver du av ett racket?

Detta kan verka som en uppenbar fråga att ställa dig själv, men vi kan garantera att inte tillräckligt många människor frågar sig detta innan de köper ett tennisracket.

Det är av mänsklig natur att välja något på grund av skäl som kanske inte ger det bästa resultatet. Till exempel kan ett vackert utformad och färgstark racket locka dig att köpa det och sedan kommer din hjärna att blockera de potentiella negativen av det racket eftersom den starkare rösten i ditt huvud är den röst som älskar utseendet.

Så här är en komplett lista över alla frågor du behöver besvara innan du börjar välja ett racket. (Titta faktiskt inte ens på olika racket förrän du har ställt dig själv dessa enkla frågor)

Kroppsbyggnad och styrka

Vissa racket kommer att passa bättre beroende på tennisspelarens olika kroppsbyggnad och styrka. Du kanske är en naturligt stark person, vilket gör att du behöver använda ett racket som ger dig mer kontroll och inte adderar så mycket styrka till ditt spel. Å andra sidan, kanske du känner att du behöver hjälp med att producera mer kraft.

Generellt kommer du finna att ju bredare ram racket har desto mer kraft kommer det att ge dig. Om du får chansen att titta ingående på proffsen på tv kommer du att se att ramen på deras racket faktiskt inte är så bred. Detta beror generellt på att de är kraftfulla spelare och kapabla att generera sin egen kraft snarare än att behöva hjälp från sitt racket.

tennisracket
 Exampel på en smal ram (vänster) respektive en bred ram (höger)

När vi pratar om ramens bredd talar vi i allmänhet om den del av racketen som markeras i den här bilden. Denna del av ramen kallas ’halsen’ och är den del som kommer att ge mest effekt på bollen när du slår den. Så en bred ram i halsen, som visas till höger i bilden, kommer generellt att ge mer kraft än den smalt ramade halsen som visas i bilden till vänster.

Förutom din egen styrka bör du också tänka på din längd. I allmänhet kommer en längre spelare att ha längre armar och därför kommer deras svingar att vara längre vilket ger mer hastighet och därför kraft. Du kommer att upptäcka att om du är en kortare spelare så kommer din sving att bli kortare och därför mindre kraftfull. Nu är detta inte fallet hela tiden eftersom det finns många kortare spelare som kan slå en mycket hård boll, vi ger bara några allmänna råd och du måste noga tänka över din egen kropp innan du fattar dessa beslut.

Vilken typ av sving har du

I grund och botten kommer du att ha en snabb, långsam eller genomsnittlig hastighetssving. Varje tennistränare eller anständig tennisspelare kan titta på din sving och berätta om den är snabb eller långsam eller genomsnittlig. En snabbare sving kommer ofta att generera mer kraft än en långsammare sving, i vilket fall bör racket du köper vara mindre kraftfullt eftersom din snabba sving kommer att ge dig kraften. Du vill ha mer kontroll från ditt racket så en smalare ram kommer förmodligen att passa dig.

 

tennissving
tennissving

Vilken är din spelstil

Är du aggressiv eller defensiv? De flesta spelare är den ena eller den andra, vilket kommer att påverka vilken typ av racket du bör välja. Om du är en aggressiv spelare kommer du förmodligen att vilja försöka slå bollen hårdare vilket innebär att ett kraftfullare racket kan vara rätt för dig. Om du är en defensiv spelare så kommer du mycket av tiden vilja använda takten på bollen som din motståndare har slagit, i vilket fall ett smalt inramad racket kan vara något för dig. Uppenbarligen bör du ha din kroppsbyggnad och din svinghastighet med i beräkningen här.

Tekniska aspekter av ett racket som hjälper dig att begränsa alternativen

Ett tennisracket kan verka som ett enkelt kit men det är långt ifrån sant och de olika tekniska aspekterna av ett racket kan ha stor inverkan på ditt spel. Det är verkligen viktigt att du åtminstone förstår alla skillnaderna mellan olika racket innan du väljer ett. Här har vi detaljerat de viktigaste tekniska skillnaderna du kan hitta mellan olika racket plus lite råd om hur varje aspekt kan påverka ditt spel.

Träffyta:
Denna kommer vanligtvis vara mellan 612,9-709,68 kvadratcentimeter. Större träffytor genererar mer kraft och har en större sweetspot, vilket gör det lättare att slå bollen bra. Mindre träffytor erbjuder mer kontroll så om du är säker på att du kan slå bollen rent och du redan är en ganska kraftfull spelare kan en mindre träffyta hjälpa. Roger Federer bytte från en mindre träffyta till en större sent i sin karriär på grund av att han ville ha mer kraft i sin backhand

Längd:
Ett vuxenracket kan vara allt från 68-74 cm långa, även om de flesta är närmare den nedre delen av skalan. Längre racket är i allmänhet lättare än standardramar, och erbjuder mer räckvidd och mer kraft på serve (eftersom du kan träffa bollen högre upp och därför kunna rikta den ner i en brantare vinkel). Men se upp för ett längre racket blir svårare att kontrollera så se till att du är säker på att du kan hantera det innan du köper ett racket med lång ram.

Vikt:
Vikten på ditt racket spelar en viktig roll i din sving och bör därför vara en viktig avgörande faktor i det racket du köper. Det är sant att de flesta tillverkare kommer att erbjuda en mängd vikter av samma racket, så var inte rädd för att fråga eller leta efter ett racket som du gillar men med en annan vikt eftersom alla bra rackettillverkare borde kunna erbjuda detta. Tyngre racket (320 g och däröver) är i allmänhet kraftigare än lättare racket (310 g och därunder), men är mindre manövrerbara och kan slita ut en spelare. (Strängar lägger till cirka 30 g till vikten på ett racket)

Balans:
Detta är ett knepigt ämne, eftersom det ofta beror på ett personligt val, så om möjligt skulle vi rekommendera att du provar olika racket för att få veta om du föredrar mer vikt i rackets ”huvud” (den bit där strängarna är) eller mer vikt i ”kroppen” av racket (där handtaget och halsen är). Huvudtunga racketar är ofta lättare, vilket ger extra kraft på markslag, medan huvudlättaracket i allmänhet är tyngre, men mer manövrerbara.

Styvhet:
Rackets flex på tillslag påverkar kraft och komfort. Ju hårdare en ram är, desto mindre energi går förlorad när du slår bollen, men skickar mera stötchock till din hand och arm.

Andra VIKTIGA faktorer att ha i åtanke

Greppstorlek

Alla har händer av olika storlek så du måste kontrollera detta innan du köper det verkliga racket du vill ha. Rackets säljs i en rad greppstorlekar och det enda sättet att verkligen räkna ut vilken storlek du vill ha kommer från att hålla och spela med olika greppstorlekar och sedan notera den du gillar.

Den bästa metoden för att bestämma greppstorleken på ett tennisracket är att mäta längden mellan spetsen på ringfingret (på din tillslagshand) och den andra linjen på handflatan. Den här bilden visar hur du gör det bäst. Den uppmätta längden i ’mm’ motsvarar omkretsen av tennisrackets handtag. På varje omkrets tilldelas sedan den ideala greppstorleken. Dessa finns i tabellen nedan.

Om du tvivlar väljer du ett racket med en mindre greppstorlek än du behöver och sedan lägger du till dina egna grepp senare till en liten kostnad.

I själva verket rekommenderar vi att du alltid köper ett racket med en något mindre greppstorlek än du behöver och sedan köper det som kallas ’overgrips’ för att använda ovanpå själva greppet. Dessa är billiga och kan bytas ut regelbundet när de har slitits ut. Detta innebär att du regelbundet kan ha ett nytt grepp för en liten kostnad och därför blir ditt grepp på racketen starkare.

Det kan vara lite knepigt att ta bort ett overgrip när du först börjar så kanske ska du be någon att visa dig, ju oftare du gör det desto bättre blir du. Vi rekommenderar att du byter grepp efter 10-20 gånger du spelat beroende på hur svettig du blir eller hur slitet greppet ser ut.

 

Köpa enbart ramen (utan strängar)

Det här är ett av de viktigaste råden vi kan ge dig innan du köper ett racket. Var VÄLDIGT försiktig om du köper ett racket som redan har strängarna i sig. Ofta är dessa strängar av billig och underlägsen kvalitet och har strängats på tillverkarens fabrik med liten omsorg och uppmärksamhet (Vi har talat med ett välkänt tennisracketföretag och de har bekräftat att detta är fallet). Vi rekommenderar starkt att du köper din racket utan några strängar (även känd som ’endast ram’) och sedan hitta en professionell för att lägga till strängarna. Ok detta kommer att kosta dig mer men vi känner att skillnaden kommer att bli överlägsen och påverka ditt spel enormt. Det finns inget värre för oss än att se en spelare som använder en dyr ny tennisracket med dåliga strängar.

Om du tänker mer på det här ämnet så är strängarna det material som faktiskt ansluter till bollen så om du inte tänker på dem eller spendera tid på att få dem rätt så är det ett kriminellt misstag. Varför tror du att professionella som spelar på tv byter sina racket så ofta under en match? Det är för att de tror deras strängar ändras även under en match och de vill att strängarna ska förbli konsekventa varför de byter till ett nytt racket med nya strängar.

Köp två racket på samma gång

Föreställ dig om du spelar en viktig match och precis i det avgörande ögonblicket går en av dina strängar (som de kommer gör i sinom tid). Vad gör du? Lånar ett racket från en vän som kommer att vara helt annorlunda än ditt eget? Sluta matchen och ge upp? Det är därför vi föreslår att du alltid går på banan med minst två racket som är samma märkesracket och har samma strängar i racket med samma spänningar. På så sätt, om dina strängar går sönder, kan du bara plocka upp ditt andra racket och fortsätta att spela.

Var man köper ifrån – fysisk butik eller online

Vi är medvetna om att inte alla har valet att köpa sina produkter och racketar från en fysisk butik, eftersom tennisracketbutiker är ganska sällsynta. Så chansen att du hittar en nära dig är liten. Men det fina med att besöka en fysisk butik är:

  • Du kan hålla och känna på olika racket
  • Du kan fråga om råd från butikspersonalen
  • De kan låta faktiskt låta dig ta med några racket och testa dem själv innan du köper
  • Man hittar ofta de senaste produkterna och de mest sålda märkena såsom Babolat, Wilson och Prince.

Men ofta får du ett bättre pris när du köper online. Detta innebär att den perfekta processen förmodligen är att besöka din lokala tennisbutik och prova och låna flera racket för att prova. När du hittat den som passar dig kan du gå online och köpa den.

Checklista innan du köper

  1. Tänk över din egen spelstil och kroppsbyggnad för att sedan matcha det mot ditt racket
  2. Fundera ut specifikationerna på det racket som kommer passa dig bäst, inklusive träffyta, längd, vikt, balans och styvhet
  3. Hitta din ideala greppstorlek och köp ett racket med den storleken eller en storlek mindre
  4. Fundera över att köpa ramen utan strängar och låt det sedan strängas av en professionell när du väl köpt ramen
  5. Tänk över alternativet att köpa två av exakt samma racket samtidigt (du kan kanske till och med få ett bättre erbjudande)
  6. Prova att testa några olika racket om du kan och leta sedan efter det bästa stället online att köpa ditt racket så billigt som möjligt

Lämna ett svar

Recent Content