Last Updated on april 12, 2024 by Tennis
Forehand i tennis för nybörjare
Tennis är en populär racketsport som har sitt ursprung i England och som började spelas redan år 1873. Tennis spelas antingen i lag om två, så kallad dubbel, eller en mot en, så kallad singel. Sporten spelas med ett racket och en boll på en rektangulär bana som skiljs av ett nät. Det finns miljontals tennisspelare idag och om du vill bli en av dem så är den här artikeln en bra början.
När man ska börja spela tennis är det viktigt att lära sig de två grundslagen backhand och forehand. I den här guiden ska vi därför gå igenom grunderna för hur man börjar spela tennis och hur man gör en forehand. En forehand är ett slag som görs med handflatan riktad i slagriktningen. En forehand brukar oftast göras med en hand med det förekommer att spelare använder båda händerna. Som nybörjare är det dock bäst att börja med att lära sig att slå en forehand med en hand.
Börja enkelt med din forehand
Som nybörjare är det en god idé att börja spela på en kortare bana och med ett lägre tempo för att kunna lära sig forehand och teknikerna ordentligt. Ett annat tips är att stå framför en spegel med ditt racket för att öva på dina slag. Prova att göra det både väldigt långsamt och snabbare för att få in rörelsen. Övar du varje dag framför spegeln kommer du ha stor nytta av det när du återvänder till tennisbanan. Att titta på hur professionella tennisspelare gör kan också vara ett sätt att förbättra sin egen teknik.
Olika grepp för forehand
Ditt grepp på ditt tennisracket är väldigt viktigt för att kunna göra en bra och kontrollerad forehand. Det finns några olika grepp du kan använda, som lämpar sig för olika typer av spelare. Det grepp som är vanligast att använda för nybörjare kallas eastern grip och det är ett mycket mångsidigt grepp. Faktum är att även om det ofta betraktas som det enklaste greppet så används det fortfarande av många professionella tennisspelare, vilket vittnar om dess användbarhet. För att använda greppet placerar du din handflata på sidan av ditt racket, parallellt med slagytan.
Pekfingrets basknoge ska vara placerad på samma plan, så du får en vertikal yta att slå med. Greppet brukar ibland beskrivas som om du skakar hand med ditt racket. Eastern grip är bekvämt och stabilt, men har en stor nackdel i att det inte tillåter dig hantera svårare skruvbollar. Därför brukar de flesta tennisspelare förr eller senare gå över till antingen semi-western grip eller western grip. Ett semi-western grip håller du genom att placera pekfingrets basknoge på någon av de två diagonala planen på ditt rackets underkant, det vill säga någon av de två 45 gradiga vinklarna i den oktogon som utgörs av handtaget.
Vilket av de två planen du ska placera basknogen på beror såklart på om du är höger- eller vänsterhänt. Semi-western-greppet ger en något nedåtlutande lutning på ditt racket, vilket gör att du kommer kunna hantera skruvbollar bättre jämfört med om du skulle använda eastern grip. Ett western-grepp tar du genom att greppa ditt racket så att pekfingrets basknoge hålls mot det nedre planet på ditt racket. Detta är ett grepp som de flesta nybörjare tycker är väldigt obekvämt, men med tiden kommer du märka vilka fördelar det för med sig. Om du lär dig att hantera western grip så kommer du med tiden kunna slå häpnadsväckande skruvbollar.
Det är viktigt att komma ihåg att det grepp som du till en början tycker är bekvämast för din forehand inte nödvändigtvis behöver vara det bästa. När en person spontant greppar ett tennisracket för första gången är det ofta med greppet eastern grip, vilket förmodligen beror på att det är ett bekvämt grepp. Men för att utvecklas som tennisspelare måste du träna på andra grepp, vilket garanterat kommer gynna dig i det långa loppet. En annan sak att tänka på är att inte hålla ett för hårt grepp om ditt racket utan du bör bara använda ungefär 30 % av den maximala greppkapaciteten. Det vill säga att på en skala mellan 1 och 10, där 10 är det absolut tajtaste greppet, bör du hålla ungefär 3.
Bilden visar hur du håller ditt racket när du använder eastern grip.
Startposition – forehand
Du ska aldrig vara stilla när du spelar tennis! Låt dina fötter röra sig fram och tillbaka för att hela tiden vara redo att röra dig mot bollen. Det är väldigt svårt att spela tennis om du står stilla och väntar på bollen. Bara genom att börja röra lite på fötterna hela tiden när du är på planen så kommer ditt spel att förbättras rejält. När du sedan ska slå din forehand ska din kropp vara vänd åt höger om du är högerhänt.
Att slå en forehand
Nu vet du hur du ska hålla i ditt racket och hur din startposition ska vara och det är nu dags att lära sig hur du slår en forehand. En forehand anses vara det enklaste slaget att bemästra men det kräver ändå en viss teknik och du behöver öva för att kunna göra ett bra slag. Du ska som tidigare nämnt vara vänd med hela kroppen åt höger om du är högerhänt. Håll hela tiden dina ögon och din uppmärksamhet på bollen så att du är beredd på att slå bollen när den kommer. Vid en forehand har bollen studsat en gång innan du ska slå den. När bollen sedan kommer ska du ta ett steg mot bollen med din vänstra fot och föra din kropp framemot nätet samtidigt som du drar ditt racket bakåt. Du slår sedan bollen så att ditt racket följer med hela vägen till din vänstra axel.
Ett knep att tänka på kan vara att du ska kunna bita dig i din vänstra axel när du slagit ditt slag. Om du är vänsterhänt gör du tvärtom och ditt slag ska med ditt racket följer med hela vägen till din högra axel. Försök att träffa bollen ungefär i höjd med din höft för att få till ett bra slag, du ska inte böja dig framåt eller bakåt utan slå bollen precis när den är i höjd med dig. Kommer bollen lågt kan du böja dig nedåt för att ändå få bollen i höjd med din höft. Kommer bollen högt så ska du backa bakåt till du kan slå bollen i höjd med din höft. Om ditt racket vänder på sig i sin hand när du träffar bollen beror det inte på att du håller ditt racket för löst utan att bollen har träffat utanför slagytans centrum, nära träramen på racketen.
När du övat på din forehand en längre tid kommer du inte längre behöva tänka på rörelserna utan det kommer komma naturligt och du kan fokusera på matchen istället. I början bör ditt mål med din forehand endast vara att fortsätta hålla bollen i spel men när ditt spel och din forehand förbättras ska du försöka att få bollen i den riktning du vill. När du blivit riktigt duktig på din forehand kan du övergå till att träna på backhand för att ytterligare utveckla ditt tennisspelande. Du kommer dock alltid att kunna använda din intränade forehand och en bra forehand är ett vasst vapen i alla tennismatcher.