Varför räknar man så konstigt i tennis?


Varför räknar man så konstigt i tennis?

Last Updated on april 12, 2024 by Tennis

Det snabba svaret är att ingen vet. Det finns många teorier men ingen vet om dem stämmer eller om det är rena påhitt.

Jag bestämde mig för att googla lite och se vad jag kunde hitta. Som jag skrev ovan så är det ingen som riktigt vet. Däremot finns det flera teorier. De vanligaste som jag hittade var de nedan.

  1. Den första teoring tror att det kommer från medeltida Frankrike. Ursprunget till 15, 30 och 40 kan kanske komma från att man använde en klocka och delade in den i 4 delar. Varje del eller kvart motsvarar en poäng och när man gått varvet runt så har man vunnit ett game. Varför säger man då inte 45 istället för so mnu 40 påpekar natrurligtvis en vän av ordning. Att man säger 40 istället sägs bero på att det var lättare för domaren att ropa ”forty” än ”fortyfive”.När man kom till 60 så var matchen klar. För att man inte skulle kunna vinna med 1 poäng endast så introducerade man ”deuce”. För att göra poängen kvar inom 60-talet på klockans ansikte, ändrades 45 till 40. Om båda spelarna har 40 får den första spelaren att få tio och som flyttar klockan till 50. Om spelaren får poäng en andra gång innan motståndaren kan göra poäng får de en annan tio och klockan flyttas till 60. 60 indikerar slutet av spelet. Om en spelare inte lyckas göra två poäng i rad, skulle klockan gå tillbaka till 40 för att skapa en ny ”deuce”.

    Var räknar man poäng så konstigt i tennis?
    Var räknar man poäng så konstigt i tennis?
  2. En annan teori är att poängräkningen kom från det franska spelet jeu de paume (en föregångare till tennis som ursprungligen använde handen istället för en racket). Jeu de Paume var mycket populärt före den franska revolutionen, med mer än 1000 banor i bara Paris. Den traditionella banan var 90 fot totalt med 45 fot på varje sida.När servaren fick poäng så fick han gå framåt 15 fot. Om han vann en poäng till så fick han flytta fram yterliggare 15 fot. Om han vann en tredje boll så fick han endast flytta fram 10 fot närmare.
  3. Ytterligare en teori är denna. När man spelade tennis med handflatorna på bestyckade örlogsfartyg i brittiska flottan räknade man poäng efter kanonkulornas vikt i skålpund. En kulas vikt motsvarade en poäng. Den första kanonkulan vid en hälsningsalut vägde 15 pund, den andra 30 pund och den 3:e 40 pund.

Det är alltså ingen som vet vilken av dessa teorier – eller någon annan teori – som är ursprunget till dagens räkning inom tennis. Så det alltså ingen som vet varför man räknar så konstigt i tennis.

Lämna ett svar

Recent Content