Vad finns det för olika racketsporter i världen? (Lista med 71 olika sporter med racketar)


Last Updated on maj 17, 2023 by Tennis

Racketsporter är en fascinerande och varierad genre av sporter som lockar till sig miljontals utövare och entusiaster över hela världen. Från de klassiska sporterna som tennis och badminton till mer ovanliga och unika spelformer, erbjuder racketsporterna en stor bredd av möjligheter för fysisk aktivitet, tävling och underhållning. I denna artikel tar vi med dig på en spännande resa genom 71 olika racketsporter som utövas runt om i världen. Vi kommer att utforska deras historia, spelstilar och var de praktiseras. Oavsett om du är en passionerad utövare, en nyfiken nybörjare eller bara intresserad av att lära dig mer om racketsporternas mångfald, kommer du att upptäcka en hel värld av spännande sporter som väntar på att utforskas. Gör dig redo att dyka in i denna inspirerande och omfattande lista över racketsporter och låt dig fascineras av deras unika egenskaper och kulturella inflytanden.

 1. Tennis – Tennis är en populär racketsport där två spelare eller lag slår en boll över ett nät till varandra. Den moderna formen av tennis utvecklades i England under 1800-talet och spelas över hela världen. Sportens mest prestigefyllda turneringar inkluderar Grand Slam-evenemangen som Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open.
 2. Badminton – Badminton är en sport där spelare använder racketar för att slå en fjäderboll över ett nät till varandra. Badminton har sina rötter i antikens Grekland och har sedan dess utvecklats till en populär sport över hela världen. Den mest prestigefyllda badmintontävlingen är OS.
 3. Bordtennis – Bordtennis är en sport där spelare använder racketar för att slå en liten boll över ett bord med nät emellan. Sporten utvecklades i England på 1800-talet och har sedan dess blivit en global sport. Bordtennis är en del av olympiska spelen och har också egna världsmästerskap.
 4. Squash – Squash är en sport där två spelare slår en boll mot en vägg inom en inhägnad bana. Spelet har sina rötter i Storbritannien och spreds över hela världen under 1900-talet. Squash är en intensiv och fysisk sport och har en professionell världstour.
 5. Racquetball – Racquetball är en sport där spelare använder en hård boll och racketar för att slå mot väggar i en inhägnad bana. Sporten uppfanns i USA på 1950-talet och har sedan dess blivit särskilt populär i Nordamerika och Latinamerika. Racquetball har en egen världstour och internationella tävlingar.
 6. Padel – Padel är en sport som kombinerar element från tennis och squash och spelas på en mindre bana med väggar. Sporten härstammar från Mexiko på 1960-talet och har sedan dess blivit särskilt populär i Spanien och Sydamerika. Padel har en egen professionell tour och internationella tävlingar.
 7. Racketlon – Racketlon är en mångkampsport som kombinerar tennis, bordtennis, squash och badminton. Sporten uppfanns i Sverige på 1980-talet och har sedan dess spridit sig över hela världen. Racketlon tävlingar består av matcher i alla fyra grenarna och en sammanlagd poäng räknas för att utse en vinnare.
 8. Speedminton – Speedminton är en variant av badminton som spelas utomhus utan nät. Sporten utvecklades i Tyskland på 1990-talet som en snabbare och mer dynamisk version av badminton. Speedminton spelas över hela världen och har även organiserade turneringar och evenemang.
 9. Frescobol – Frescobol är en strandracketsport som härstammar från Brasilien. Spelarna använder speciella trä- eller plastracketar för att slå en boll fram och tillbaka utan att låta den nudda marken. Frescobol spelas främst på stränder och har blivit en populär fritidsaktivitet runt om i världen.
 10. Beachtennis – Beachtennis är en sport där spelare använder racketar för att slå en boll över ett nät på stranden. Beachtennis har blivit mycket populärt runt om i världen och spelas på stränder och sandiga ytor. Sporten kombinerar element från tennis och beachvolleyboll och har egna internationella turneringar och mästerskap.
 1. Real tennis – Real tennis är en historisk form av tennis som härstammar från medeltiden. Spelet utvecklades i Frankrike och England och spelas på en inomhusbana med väggar och olika hinder. Real tennis är nu en sällsynt sport och spelas främst i några få länder som Storbritannien, Frankrike och USA.
 2. Basque pelota – Basque pelota är en traditionell baskisk racketsport där spelare använder en hand eller speciella rackets för att slå en boll mot en vägg. Sporten har anor från antiken och har utvecklats till olika varianter och spelstilar. Basque pelota är särskilt populärt i Baskienregionen i Spanien och i Frankrike.
 3. Pickleball – Pickleball är en racketsport som kombinerar element från tennis, badminton och bordtennis. Sporten utvecklades i USA på 1960-talet och spelas på en mindre bana med lättare racketar och en hålslagen plastboll. Pickleball har blivit populärt i Nordamerika och sprider sig också till andra delar av världen.
 4. Lacrosse – Lacrosse är en lagbaserad racketsport där spelare använder en racket (kallas en crosse) för att slå en boll och föra den in i motståndarens mål. Sporten har ursprung hos urinvånarna i Nordamerika och har sedan spridit sig globalt. Lacrosse spelas på olika nivåer, inklusive professionell liga och internationella mästerskap.
 5. Frescobol Carioca – Frescobol Carioca är en variant av frescobol som är populär i Brasilien, särskilt i Rio de Janeiro. Det är en strandracketsport där spelarna använder trä- eller plastracketar för att slå en boll fram och tillbaka på stranden. Frescobol Carioca betonas ofta som en avkopplande och rolig aktivitet på stränderna i Brasilien.
 6. Jai alai – Jai alai är en snabb och intensiv baskisk racketsport där spelarna slår en boll mot en vägg med hjälp av en kurvig korgliknande racket. Spelet har sina rötter i Baskien och har sedan spridit sig till andra delar av världen. Jai alai har varit populärt i länder som Spanien, Filippinerna och USA.
 7. Paddle tennis – Paddle tennis är en variant av tennis som spelas på en mindre bana med solidare racketar och en boll med mindre studs. Det har likheter med både tennis och squash. Paddle tennis är populärt i Spanien, där det ofta spelas utomhus på padelbanor.
 8. Frontenis – Frontenis är en sport som kombinerar element från tennis och pelota. Spelet spelas på en inomhusbana med en vägg där spelarna använder racketar för att slå en boll mot väggen och få den att studsa tillbaka över nätet. Frontenis är populärt i Spanien och Latinamerika.
 9. Soft tennis – Soft tennis är en variant av tennis där en mjukare boll används och reglerna är något annorlunda än i traditionell tennis. Sporten är särskilt populär i Asien, särskilt i Japan och Sydkorea, och har egna internationella tävlingar och mästerskap.
 10. Stické – Stické är en historisk form av tennis som spelades under 1700- och 1800-talet. Det liknade real tennis, men spelades utomhus på en gräsbana. Sporten är nu ovanlig och spelas främst i historiska sammanhang eller som en rekreationsaktivitet på vissa platser.
 11. Handball – Handball är en lagsport där spelarna använder händerna för att slå en boll in i motståndarens mål. Det finns både en inomhusversion (inomhus handboll) och en strandversion (beach handboll). Handboll är populärt i Europa, särskilt i länder som Tyskland, Frankrike och Spanien.
 12. Jeu de paume – Jeu de paume är en historisk racketsport som spelades redan under medeltiden. Det är en föregångare till modern tennis och spelades utan racketar på en inomhusbana. Sporten är nu sällsynt, men finns kvar som en historisk rekonstruktion och som en sport för entusiaster.
 13. Real tennis – Real tennis är en historisk form av tennis som spelades under medeltiden och renässansen. Spelet har olika regler och banor jämfört med modern tennis och spelas i speciella real tennis-banor. Real tennis spelas främst i Storbritannien, Frankrike, USA och Australien.
 14. Short tennis – Short tennis är en anpassad version av tennis som är utformad för att spelas på mindre ytor och med lättare racketar och bollar. Det är särskilt populärt som en introduktion till tennis för barn och ungdomar för att utveckla sina färdigheter och teknik.
 15. Platform tennis – Platform tennis är en variant av tennis som spelas utomhus på en upphöjd plattform omgiven av väggar. Spelet spelas ofta under vintermånaderna på specialbyggda banor som är utformade för att tåla kalla väderförhållanden. Platform tennis är populärt i Nordamerika, särskilt i USA.
 16. Racketlon – Racketlon är en mångkampsport som kombinerar tennis, bordtennis, squash och badminton. Sporten uppfanns i Sverige på 1980-talet och har sedan dess spridit sig över hela världen. Racketlon tävlingar består av matcher i alla fyra grenarna och en sammanlagd poäng räknas för att utse en vinnare.
 17. Qianball – Qianball är en kinesisk racketsport som kombinerar element från tennis och badminton. Spelet spelas med en stor träkula och racketar som har ett hål i mitten. Qianball är en populär fritidsaktivitet och har organiserade tävlingar i Kina.
 18. Frescobol Carioca – Frescobol Carioca är en variant av frescobol som är populär i Brasilien, särskilt i Rio de Janeiro. Det är en strandracketsport där spelarna använder trä- eller plastracketar för att slå en boll fram och tillbaka på stranden. Frescobol Carioca betonas ofta som en avkopplande och rolig aktivitet på stränderna i Brasilien.
 19. Beachball tennis – Beachball tennis är en strandversion av tennis där spelarna använder större och lättare bollar för att spela på sanden. Sporten är avsedd att vara mer avslappnad och lättillgänglig för spelare i strandmiljöer.
 20. Pop tennis – Pop tennis är en modifierad version av tennis som spelas med lättare racketar och en mjukare boll. Det är populärt som en introduktion till tennis för ungdomar och nybörjare och spelas på mindre banor.
 21. Table tennis (pingis) – Table tennis, även känt som pingis, är en sport där spelare använder racketar för att slå en liten boll över ett bord med nät emellan. Sporten är mycket populär över hela världen och har en egen internationell federation och tävlingar.
 22. Battleball – Battleball är en racketsport där två spelare slår en boll mot en vägg och försöker undvika att den studsar tillbaka i deras eget område. Spelet spelas på en speciell bana med markerade zoner och har sina rötter i USA.
 23. Speedball – Speedball är en snabb och intensiv racketsport där spelarna slår en boll mot en vägg med hjälp av en racket. Spelet är snarlikt racquetball och spelas på en inomhusbana med regler som liknar squash. Speedball är populärt i USA och har organiserade turneringar.
 24. Matkot – Matkot är en strandracketsport som är populär i Israel. Spelet involverar två spelare som slår en boll fram och tillbaka utan att låta den falla till marken. Matkot spelas vanligtvis på stränderna längs Medelhavet.
 25. Racket juggling – Racket juggling är en konstform där spelare jonglerar med rackets på olika sätt. Det kan inkludera att slå bollar i luften, snurra racketar och utföra olika tricks. Racket juggling är en populär underhållningsaktivitet och kan ses i olika shower och evenemang.
 26. Fives – Fives är en traditionell racketsport som härstammar från Storbritannien. Spelet spelas med händerna eller med speciella handskar mot en vägg. Fives spelas främst i skolor och klubbar i Storbritannien.
 27. Fives-à-la-main – Fives-à-la-main är en variant av fives där spelarna använder sina händer för att slå bollen mot väggen. Spelet är populärt i Frankrike och spelas på speciella fives-banor.
 28. Fives-à-pala – Fives-à-pala är en variant av fives som spelas med en speciell träpaddel. Det är populärt i Spanien, särskilt i Baskien och Valencia-regionerna.
 29. Valencian pilota – Valencian pilota är en baskisk racketsport som spelas med en speciell handgjord boll och en flata forma av racket. Spelet är särskilt populärt i Valencia-regionen i Spanien och har olika spelvarianter.
 30. Xare – Xare är en variant av baskisk pilota där spelarna använder en lång träpinne för att slå bollen mot väggen. Det är en traditionell sport i Baskien och spelas främst på speciella xare-banor.
 31. Cesta punta – Cesta punta är en variant av baskisk pilota där spelarna använder en kurvformad korgliknande racket (kallas cesta) för att slå bollen mot väggen. Spelet är särskilt populärt i Baskien, särskilt i Frankrike och Spanien.
 32. Paleta frontón – Paleta frontón är en variant av baskisk pilota som spelas med en mindre och lättare racket (paleta) på en mindre bana. Sporten är särskilt populär i Spanien och Latinamerika.
 33. Paleta cuero – Paleta cuero är en variant av baskisk pilota där spelarna använder en hårdare racket och en boll täckt med läder. Spelet spelas i Spanien och har likheter med paleta frontón.
 34. Longue paume – Longue paume är en historisk form av tennis som spelades i Frankrike under medeltiden och renässansen. Spelet liknar real tennis och utvecklades senare till modern tennis.
 35. Canne de combat – Canne de combat är en fransk racketsport som kombinerar element från kampsport och sparring med användning av en flexibel stavar. Spelet har regler för tekniker och poängberäkning och är populärt i Frankrike.
 36. Tamburello – Tamburello är en italiensk racketsport som liknar tennis och användning av en slags racket och en boll. Spelet spelas både utomhus och inomhus och har varianter som inkluderar lagbaserade matcher.
 37. Airbadminton – Airbadminton är en variant av badminton som är utformad för att spelas utomhus och i mer vindiga förhållanden. Sporten använder en speciell boll och anpassade regler för att göra den mer lämplig för utomhusmiljöer.
 38. Woodball – Woodball är en racketsport där spelarna använder klubbor för att slå en boll genom en hinderbana med träportar. Spelet liknar golf och spelas främst i Asien, särskilt i Kina och Thailand.
 39. Sepak takraw – Sepak takraw är en bollsport som kombinerar fotboll och volleyboll. Spelarna använder sina fötter, knän, bröst och huvud för att slå en boll över ett nät till motståndarlaget. Sepak takraw är populärt i Sydostasien, särskilt i Thailand, Malaysia och Indonesien.
 40. Powerball – Powerball är en racketsport där spelarna använder speciella racketar för att slå en boll mot en vägg och göra att den studsar tillbaka över nätet. Sporten har utvecklats för att förbättra fysisk styrka och koordination och spelas främst för träning och fritidsändamål.
 41. Jeu de paume – Jeu de paume är en historisk racketsport som spelades redan under medeltiden. Det är en föregångare till modern tennis och spelades utan racketar på en inomhusbana. Sporten är nu sällsynt, men finns kvar som en historisk rekonstruktion och som en sport för entusiaster.
 42. Hardbat – Hardbat är en variant av bordtennis där spelarna använder träbaserade racketar med hårda gummibeläggningar. Spelet är populärt bland traditionella spelare och har en annan spelstil jämfört med modern bordtennis.
 43. Ultimate Tennis – Ultimate Tennis är en form av tennis som spelas med förlängda rackets och större bollar. Spelet är utformat för att vara enklare och mer tillgängligt för spelare i olika åldrar och färdighetsnivåer.
 44. Rossall hockey – Rossall hockey är en variant av hockey som spelas med racketar istället för klubbor. Sporten uppfanns vid Rossall School i Storbritannien och spelas på en plan med fasta regler.
 45. Speedball – Speedball är en snabb och intensiv racketsport där spelarna slår en boll mot en vägg med hjälp av en racket. Spelet är snarlikt racquetball och spelas på en inomhusbana med regler som liknar squash. Speedball är populärt i USA och har organiserade turneringar.
 46. Tabletennis ball – Tabletennis ball är en variant av bordtennis där spelarna använder större och mjukare bollar. Det är utformat för att vara enklare och mer lämpligt för nybörjare och unga spelare som utvecklar sina färdigheter inom bordtennis.
 47. Chinese ping pong – Chinese ping pong, även känt som kinesisk bordtennis, har en lång historia och utvecklades som en nationell sport i Kina. Det kinesiska bordtennislaget är välkänt för sin dominans i internationella tävlingar.
 48. Technobad – Technobad är en moderniserad version av badminton som spelas med specialutrustning som innehåller sensorer och ljus som reagerar på bollens och racketens rörelser. Det är en nyskapande och futuristisk form av badminton som kombinerar sport och teknik.
 49. Neoball – Neoball är en racketsport där spelarna använder neonbelysta racketar och bollar för att spela i mörka miljöer. Det är en spektakulär och visuellt imponerande aktivitet som kombinerar sport och underhållning.
 50. Mini tennis – Mini tennis är en anpassad version av tennis som är utformad för att spelas på mindre banor med kortare racketar och mjukare bollar. Det är populärt som en introduktion till tennis för barn och ungdomar för att utveckla sina färdigheter och teknik.
 51. Archery tag – Archery tag är en kombination av bågskytte och paintball där spelarna använder pilbågar och pilar med mjuka spetsar för att skjuta på motståndarna. Det är en adrenalinfylld och underhållande aktivitet som har vuxit i popularitet på senare år.
 52. Goulty – Goulty är en traditionell racketsport som härstammar från Skottland. Spelarna använder speciella träbaserade racketar för att slå en boll mot en vägg. Goulty är nu en ovanlig sport och spelas främst för nöjesändamål.
 53. Racket swingball – Racket swingball är en variant av swingball där spelarna använder racketar istället för händerna för att slå bollen runt en stång. Det är en rolig och utmanande aktivitet som kan spelas både utomhus och inomhus.
 54. Scoop ball – Scoop ball är en enkel racketsport där spelarna använder speciella scoop-bollar och racketar för att slå och fånga bollen. Det är populärt som en fritidsaktivitet och kan spelas på stranden, i parken eller i trädgården.
 55. Racket ball – Racket ball är en variant av squash där spelarna använder större racketar och en större boll. Spelet är utformat för att vara lättare och mer lämpligt för nybörjare och äldre spelare som kanske har begränsad rörlighet.
 56. Beach tennis ball – Beach tennis ball är en variant av tennis som spelas på sandstränder. Det använder större och lättare bollar samt särskilda beach tennis racketar för att anpassa sig till strandmiljön.
 57. Inline hockey – Inline hockey, också känt som rullhockey, är en variant av ishockey som spelas på rollerblades istället för skridskor. Spelarna använder speciella inline hockey-racketar för att slå en boll och göra mål i motståndarens nät.
 58. Topball – Topball är en enkel och underhållande racketsport där spelarna slår en boll över ett nät med hjälp av sina händer eller racketar. Det kan spelas på stranden, i parken eller på andra platser.
 59. Throw ball – Throw ball är en bollsport som kombinerar element från volleyboll och handboll. Spelet spelas med ett nät och spelarna kastar bollen över nätet till motståndarlaget. Throw ball är populärt i Indien och vissa andra länder.
 60. Pelota mixteca – Pelota mixteca är en mexikansk racketsport som härstammar från Mixteca-regionen. Spelet spelas med en flata forma av racket och en hårdboll. Pelota mixteca har historiska rötter och har traditionellt sett spelats som en del av religiösa och kulturella ceremonier.
 61. 360ball – 360ball är en modern och unik racketsport som spelas på en rund bana med väggar runt om. Spelet involverar spelarna som slår en boll runt banan och försöker få motståndaren att missa den. 360ball är en visuellt imponerande sport och kan spelas både utomhus och inomhus.

I denna artikel tar vi dig med på en resa genom den spännande världen av racketsporter. Från de välkända sporterna som tennis, badminton och bordtennis till mer unika och ovanliga sporter som frescobol, paleta frontón och goulty, kommer vi att utforska olika racketsporters mångfald och historia.

Vi börjar med de stora sporterna som tennis och badminton, som har långa traditioner och globala utbredningar. Vi tittar på deras ursprung, utveckling och betydelse idag. Sedan tar vi steget vidare till sporter som squash, racquetball och padel, som erbjuder spännande variationer och spelstilar.

Vi tar även med dig till några mindre kända sporter, som frescobol, basque pelota och valencian pilota. Dessa sporter bär på unika kulturella och historiska förankringar och ger oss en inblick i olika samhällens traditioner och lekfulla sätt att utöva sport.

Vi kommer också att introducera dig för några moderna och nyskapande racketsporter, som airbadminton, technobad och neoball. Dessa sporter kombinerar innovation, teknik och underhållning för att erbjuda nya spännande upplevelser för spelare och åskådare.

Oavsett om du är en entusiastisk utövare eller bara nyfiken på att lära dig mer om racketsporter, så kommer denna artikel att ge dig en fascinerande överblick över de olika sporterna, deras historiska bakgrund och var de utövas runt om i världen. Det är dags att dyka in i denna mångfald av racketsporter och upptäcka spänningen som varje sport har att erbjuda.

Recent Content